Agencija za letalstvo obravnava letno poročilo Adrie Airways. Foto: BoBo
Agencija za letalstvo obravnava letno poročilo Adrie Airways. Foto: BoBo

Adria je imela za dostavo poročila čas do torka do polnoči. Če bi rok zamudila, ima agencija možnost, da začasno odvzame operativno licenco, izda začasno operativno licenco, prekliče operativno licenco ali pa sklene, da letalski prevoznik licenco obdrži.

Poročilo je po navedbah časopisa Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot 10 milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati svojo finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti.
V skladu z evropsko uredbo o letalstvu morajo letalski prevozniki revidirano bilanco lokalni agenciji za civilno letalstvo oddati v šestih mesecih po koncu poslovnega leta oziroma najpozneje v skladu z državno zakonodajo, ki velja za gospodarske družbe – v Sloveniji torej do 31. avgusta. Agencija je ta rok Adrii Airways podaljšala.

Sorodna novica Stavka pilotov zamrznjena, sindikalisti usklajujejo "še zadnjih nekaj členov"

Nadzor finančne ustreznosti

Agencija za civilno letalstvo namreč med drugim nadzoruje finančno ustreznost letalskih družb, saj je s solventnostjo povezana tudi izdaja licence za letenje.

Družbi je medtem uspelo nekoliko zbližati stališča v pogajanjih s piloti, medtem ko se s predstavniki kabinskega osebja še pogaja.

Dogovor sindikata s poslovodstvom

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je v petek s poslovodstvom Adrie Airways dosegel dogovor o osnutku nove kolektivne pogodbe in zamrznil napovedano stavko, njegovo članstvo pa bo o podpisu kolektivne pogodbe odločalo ta teden, prihodnji teden naj bi jo z družbo podpisali.

Če se bo poslovodstvo Adrie držalo sklenjenega dogovora, bo po podpisu kolektivne pogodbe pilotov sledil tudi preklic še preostalih dveh stavk, ki sta sicer napovedani za od 18. do 20. septembra ter za od 30. septembra do 2. oktobra. Sindikat je namreč želel boljše delovne pogoje za pilote.