Vlada je močno zaostrila pogoje za tiste, ki bodo želeli posredovati delavce drugim podjetjem. Foto: BoBo
Vlada je močno zaostrila pogoje za tiste, ki bodo želeli posredovati delavce drugim podjetjem. Foto: BoBo
anja kopač mrak ministrstvo za delo in socialne zadeve
Anja Kopač Mrak meni, da gre za pomemben zakon, zato pričakuje, da bo v kratkem potrjen. Foto: BoBo

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pričakuje, da bo zakon v kratkem uveljavljen. "To področje urejamo na način, da ne bodo več mogoče zlorabe in izkoriščanje delavcev, kot je bilo do zdaj," je poudarila.

Med pomembnejšimi rešitvami je tako na novo opredeljeno opravljanje dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku, saj je treba to dejavnost jasno razmejiti od opravljanja storitev na podlagi civilnopravne pogodbe. "Znotraj tega je bilo do zdaj največ zlorab," je dejala ministrica.

Veliko jih bo odpadlo
Hkrati vlada tudi zaostruje pogoje za opravljanje te dejavnosti. Domač delodajalec bo moral imeti kot glavno dejavnost registrirano dejavnost posredovanja začasne delovne sile, tuji delodajalci pa bodo morali imeti v Sloveniji registrirano podružnico.

Ministrica pričakuje, da se bo s spremembami bistveno zmanjšalo število agencij in izboljšala kakovost njihovega dela. Družbe za zagotavljanje dela, ki so organizirane kot kapitalska družba, bodo morale imeti osnovni kapital najmanj v višini štirikratnika najnižjega osnovnega kapitala, ki je v Sloveniji predpisan za d. o. o. oz. 30.000 evrov. Če je posrednik začasne delovne sile samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pa bo moral imeti za ta znesek bančno garancijo.

Brez dovoljenja ne bo šlo
Prav tako, če bo nekdo želel opravljati tovrstno dejavnost po novem, bo moral najprej pridobiti dovoljenje. "Tega dovoljenja ne bo mogel dobiti nekdo, ki v zadnjih dveh letih ni plačal prispevkov ali je kršil delovnopravno zakonodajo," je poudarila Anja Kopač Mrak.

Zaostrujejo se tudi kazni, saj se njihov razpon zvišuje z 10.000 na 30.000 evrov. Dovoljenje bo mogoče po novem tudi odvzeti, uvaja pa se tudi nov nadzor nad dejavnostjo. Pristojni minister bo namreč imenoval posebno strokovno skupino, ki bo nadzirala dejavnost. Po novem bodo za pridobitev koncesije za opravljanje tovrstnih storitev lahko zaprosile tudi konfederacije oz. zveze sindikatov.