Pri prodaji Mercatorja Agrokorju se pojavljajo namigi, da naj bi za poslom stal kakšen večji strateški trgovec. Foto: BoBo
Pri prodaji Mercatorja Agrokorju se pojavljajo namigi, da naj bi za poslom stal kakšen večji strateški trgovec. Foto: BoBo

Pivovarna Laško je spletni strani Ljubljanske borze potrdila, da se je v soboto ob 14. uri iztekel rok za dogovor Agrokorja z bankami upnicami o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga. Vendar po njihovem mnenju to ne vpliva na veljavnost sporazuma.

Stranke lahko od sporazuma odstopijo do poteka roka za izvedbo transakcije, Agrokor pa se lahko odpove pogoju prestrukturiranja dolga.

Dnevnik je v soboto poročal, da se Agrokorju v pogajanjih z bankami še ni uspelo dogovoriti niti o višini obrestne mere, pogojih zahtevane dokapitalizacije Mercatorja in finančnih zavezah, ki bi jih moral slovenski trgovec izpolnjevati pod novim lastnikom.

Mercator je že dosegel dogovor o prestukturiranju
Mercator je z bankami sicer aprila dosegel že dogovor o t. i. stand-alone finančnem prestrukturiranju, ki omogoča prestrukturiranje nekaj manj kot milijarde evrov dolga podjetja brez novega lastnika.

Konzorcij prodajalcev 53-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca in Agrokor pa sta konec februarja podpisala aneks k prodajnemu sporazumu, ki rok za izvedbo posla podaljšuje do 30. junija, nova cena za delnico Mercatorja pa je postavljena pri 86 evrih.

Agrokor bo poleg tega Mercator dokapitaliziral v višini 225 milijonov evrov, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov. Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital. Banke upnice pa naj bi prispevale dodatnih 100 milijonov evrov posojil za ureditev finančnih razmer v Mercatorju.

Ali ima Agrokor sploh dovolj denarja?
Finance so sicer poročale, da naj bi pridobil sredstva na mednarodnih trgih, nekateri drugi mediji pa so bolj skeptični. Agrokor naj bi bil namreč le kot vmesni lastnik za večjega strateškega trgovca. V vmesnem času se znova krepi tudi nasprotovanje prodaji v Sloveniji.