Danes se izteka rok, do katerega je treba vložiti napoved kapitalskih dobičkov. V lanskem letu so bili prodajalci verjetno bolj kot ne prisiljeni prodajati z izgubo. Tudi to je treba napovedati in upati, da bo letos bolje (za zdaj nič ne kaže na to) in da bomo naslednjega februarja lahko letošnje dobičke pobotali z lanskimi izgubami. Foto: RTV SLO
Danes se izteka rok, do katerega je treba vložiti napoved kapitalskih dobičkov. V lanskem letu so bili prodajalci verjetno bolj kot ne prisiljeni prodajati z izgubo. Tudi to je treba napovedati in upati, da bo letos bolje (za zdaj nič ne kaže na to) in da bomo naslednjega februarja lahko letošnje dobičke pobotali z lanskimi izgubami. Foto: RTV SLO
Zavarovalnica AIG
Skrajno neslaven rekord si je privoščila zavarovalnica AIG. V zadnjem četrtletju je izguba dosegla 61,7 milijarde dolarjev, kar je največ v zgodovini ZDA. Podjetje je že peto četrtletje zapored poslovalo negativno in je v tem obdobju izgubilo več kot sto milijard dolarjev. Foto: EPA

Na srečo je bil v Ljubljani minus zelo zmeren, saj je slovenski borzni indeks (3.594 točk) izgubil dve tretjini odstotka in je najnižje letos. Spet je bila le Krka (1,3 milijona evrov) edina prometnejša delnica, njen enotni tečaj je nižji za 0,7 odstotka. Zadnji posli so se sklepali rahlo višje, pri 52,6 evra. Mercator in Petrol sta v ozadju izgubila 1,5, Intereuropa 4,5 odstotka. Gorenje, ki je februarja izgubilo 23 odstotkov, se je podražilo za 1,2 odstotka in bilo največ vredno 9,3 evra.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA -0,72 % 52,46 EUR
GORENJE 1,22 % 9,15
SAVA RE -1,22 % 10,51
ZAV. TRIGLAV 0,28 % 14,23
SAVA 0,08 % 225,66
ISTRABENZ -0,09 % 21,71
NOVA KBM 0,12 % 8,10
PIV. LAŠKO -1,50 % 46,55
MERCATOR -1,29 % 158,25

ZDA so v globoki recesiji
V petek objavljeni podatek o kar 6,2-odstotnem padcu ameriškega bruto domačega proizvoda v zadnjem lanskem četrtletju dokazuje, da se uresničuje črni scenarij o hudi recesiji in da utegnejo delniške trge čakati novi padci, saj gospodarskega okrevanja ta trenutek še ni na vidiku. Indeks Dow Jones (7.062 točk) je dosegel novo najnižjo vrednost po 1. maju 1997, širši indeks S&P 500 pa je samo letos izgubil že 18,6 odstotka. Gre za najslabši začetek leta v zgodovini ameriškega delniškega trga.

Grozovita izguba zavarovalnice AIG
Nov teden na svetovnih trgih pričakovano ni prinesel okrevanja. Tokijski Nikkei (7.280 točk) se je znižal za skoraj štiri odstotke, vodilne evropske borze pa so po novem potopu bančnih delnic in tudi energetskih (ameriška lahka nafta je zdrsnila pod 40 dolarjev) v povprečju padle celo za pet odstotkov. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi negotove usode ameriškega finančnega sektorja. Vprašanje je, ali bo imela vlada res dovolj denarja za rešitev vseh težav. Izguba zavarovalnice AIG je v zadnjem četrtletju dosegla 61,7 milijarde dolarjev! To je več, kot znaša letni slovenski bruto domači proizvod!

V ZDA se je ponedeljkovo trgovanje začelo izrazito negativno. Dow Jones je po eni uri trgovanja izgubil dva odstotka in se spustil še pod 7.000 točk. Ob 19. uri po našem času je bil Dow za 3,6 % v minusu.

Črne napovedi borznega preroka
Priljubljena tema v teh dneh so napovedi, kako daleč lahko še padejo delnice. Vlagatelj Robert Prechter, ki je napovedal borzni zlom leta 1987, pravi, da so delnice še vedno prevrednotene in da bo negativno gibanje trajalo še nekaj let, tako da se utegne vrednost indeksa S&P 500 stopiti še za polovico! Vsaka rast bo le "strel v prazno" na medvedjem trgu. V tem trenutku sicer priporoča, naj vlagatelji, ki so v "shortu" (na ta način služijo s padanjem delnic), zaprejo svoje pozicije, saj je teh stav že preveč.

T. O.