Britanska banka Royal Bank of Scotland najbolje odraža kalvarijo finančnega sistema. V četrtek je banka objavila tisto, kar se je šušljalo že prej: lanska izguba je dosegla 24 milijard funtov, kar je največ v zgodovini britanskega podjetništva. Foto: EPA
Britanska banka Royal Bank of Scotland najbolje odraža kalvarijo finančnega sistema. V četrtek je banka objavila tisto, kar se je šušljalo že prej: lanska izguba je dosegla 24 milijard funtov, kar je največ v zgodovini britanskega podjetništva. Foto: EPA
Tehnološke delnice letos izgubljajo manj od celotnega trga. Indeks Nasdaq (1.377 točk) je tako še vedno nad novembrskim dnom. Foto: Reuters
Februarja je delniški indeks SBI20 padel za šest odstotkov. Foto: EPA

V ZDA je bil zaradi občutno manjšega trošenja prebivalcev padec bruto domačega proizvoda v obdobju 1. oktober - 31. december 6,2-odstoten, kar je najslabši dosežek po letu 1982. Vlagatelji so sicer pričakovali, da bo številka slabša od prve ocene (3,8-odstotni padec), vendar na tako slab podatek le niso bili pripravljeni. Toda s tem šokov še ni bilo konec. Vlada se je namreč odločila, da bo delež v Citigroupu, ki je imel lani 27,7 milijard dolarjev izgube, povečala morda tudi za nadaljnjih 36 odstotkov.

Dow Jones 50 odstotkov od rekorda
Delnice Citigroupa so padle za 39 odstotkov in zaradi strahu pred podržavljenjem obremenile celoten finančni sektor. Indeks Dow Jones (7.062 točk) je petkovo trgovanje končal 1,7 odstotka nižje in dosegel novo najnižjo vrednost po 1. maju 1997. Od rekorda iz leta 1997 je Dow oddaljen že 50 odstotkov. Samo med Veliko depresijo se je zgodil tako dramatičen sestop z vrha. Širši indeks S&P 500 je letos izgubil že 18,6 odstotka. Gre za najslabši začetek leta v zgodovini ameriškega delniškega trga.

Potrebna bi bila popolna kapitulacija
Očitno še ni prišel čas, ko bi bile vse slabe novice že vštete v cene delnic, čeprav na srečo odziv vlagateljev na številne slabe novice letos ni tako paničen kot je bil novembra. Morda bo za preobrat potrebna prav večja razprodaja in popolna kapitulacija, ki bi jo sprožila kakšna res slaba novica, morda o bankrotu kakšne države. Borzni igralci namreč zdaj doživljajo nekakšno "kitajsko turturo", ko se njihovo premoženje počasi, a vztrajno topi.

Neverjetne izgube bank
Vseevropski delniški indeks The FTSEurofirst 300 (719 točk) se je v petek znižal za 1,8 odstotka. Zlasti britanske banke so spet izgubile tla pod nogami. Lloyds je padel za 22,3 odstotka. Prevzem banke HBOS ga je očitno drago stal, saj se je skoraj deset milijard funtov dobička leta 2007 spremenilo v 10,1 milijarde funtov lanske izgube. Še slabše je poslovala Royal Bank of Scotland, ki si je lani "privoščila" 24 milijard funtov izgube. V vsem tednu je FTSEurofirst 300 izgubil 2,2 odstotka, v februarju pa skoraj deset odstotkov. Vrednost evra je 1,2672 dolarja.

Tudi Krka obsojena na životarjenje
Slovenski borzni indeks (3.617 točk) je na tedenski ravni izgubil 4,45 odstotka, največji padec pa so utrpele delnice Gorenja (10 odstotkov), Nove KBM in Intereurope. Podjetja so sporočila poslovne rezultate lanskega leta, ki po pričakovanju odražajo gospodarsko krizo. Svetla izjema je Krka, vendar se to ne pozna dosti na tečaju delnice. Časi so se temeljito spremenili: še pred dobrim letom je Krka kljub kazalniku P/E, višjemu od 30, pritegnila veliko zanimanja, zdaj, ko je P/E le malo nad deset, ne več.

T. O.