Zaposleni družbe Emirates iz Združenih arabskih emiratov si ogledujejo letalo Airbus A380, za nakup katerega se navsezadnje niso odločili. Foto: Reuters
Zaposleni družbe Emirates iz Združenih arabskih emiratov si ogledujejo letalo Airbus A380, za nakup katerega se navsezadnje niso odločili. Foto: Reuters
Dubaj
Direktor Airbusa John Leahy in soustanovitelj družbe IndiGo s sodelavci pozirata ob sklenitvi enega najdražjih poslov v zgodovini potniškega letalstva. Foto: Reuters

Družba Indigo, specializirana za oddajo nizkocenovnih letal letalskim prevoznikom, je solastnik družb: madžarskega Wizz Air, ameriškega Frontier, mehiškega Volaris in čilskega JetSmart. Indigo bo kupil 430 letal tipa A320, katerih kataloška cena je postavljena pri 42 milijardah evrov.

Pred tem se je Airbus o prodaji letal tipa A380 pogovarjal tudi z velikanom Emirates, ki je zadnji trenutek odstopil od pogodbo, zato je že kazalo, da se bo dubajski sejem za Airbus končal klavrno, poroča BBC.

"Pozdravljam novo pogodbo, ki je znak zaupanja večjih letalskih družb, ki sodelujejo v poslu," je dejal vodja Airbusove divizije potniških letal Fabrice Bregier. Pogodba je skoraj podvojila letošnja naročila letal Airbus do novembra, do konca oktobra so namreč sklenili naročila za 290 letal. Trenutno ima evropski letalski velikan naročila za izdelavo 7.000 letal, s čimer ima dovolj dela za naslednjih devet let.

Končna cena bo morda nižja
Končna cena posla še ni razkrita, saj so pri takih poslih popusti na velika naročila pogosti. Leta 2015 je indijski prevoznik IndiGo naročil 250 letal v skupni vrednosti slabih 23 milijard evrov, kar je bil dozdajšnji Airbusov rekord.

Airbus prehitel Boeing
Prestižna pogodba je tudi osebni uspeh za direktorja Johna Leahyja, ki ob koncu leta odhaja v pokoj, saj je Airbus z naročilnico prehitel neposrednega konkurenta med proizvajalci letal, Boeinga, ki je z Emiratesom sklenil pogodbo za letala tipa 787 Dreamliner v višini 34 milijard dolarjev.