"Ima kompetence iz gospodarstva, GZS-ja in tudi z ministrstva, kar pa je v tem trenutku tudi zelo zaželeno," je razloge za izbiro Cantaruttija pojasnil predsednik GZS-ja Boštjan Gorjup. Foto: BoBo

Aleša Cantaruttija so julija z mesta desne roke ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška neuradno odnesli posli z nabavo zaščitnih mask na Zavodu za blagovne rezerve. Bil je namreč v središču nakupa medicinske opreme, ki je predmet kriminalistične preiskave. Ministrstvo je zapustil 15. junija, nekaj dni po interpelaciji zoper ministra Počivalška. "Bil je predlagan od ene izmed naših enot. Obravnavali smo več imen, približno deset renomiranih gospodarstvenikov, zborničarjev ali kombinacije obojega, kot je tudi v tem primeru, in se potem skupaj odločili," je za Televizijo Slovenija povedal predsednik GZS-ja Boštjan Gorjup.

Cantarutti je kariero začel v pivškem Javorju, od julija je zaposlen na Elektru Ljubljana. Z ministrom Počivalškom sta bila skoraj neločljiv par, ki je od nastopa pred petimi leti v vladi Mira Cerarja tlakoval pot številnim tujim naložbam. Spomnimo na projekte Magna, Yaskawa ali Lonstroff. Upravni odbor bo o njem odločal prihodnji teden in ga potrdil , čeprav bo imel kar deset protikandidatov. "Ima kompetence iz gospodarstva, GZS-ja in tudi z ministrstva, kar pa je v tem trenutku tudi zelo zaželeno," je ob tem pojasnil Gorjup.

Čeprav njegova plača ne bo javna, pa naj bi imel na tej funkciji neuradno vsaj za tretjino višjo plačo od predsednika republike ali premierja, ki imata dobrih pet tisoč evrov bruto. Cantarutti bo sicer nadomestil Sonjo Šmuc, ki se predčasno poslavlja in ji bo funkcija sporazumno prenehala 28. februarja.

Cantarutti bo aprila postal generalni direktor GZS-ja