Nadzorniki od poslovodstva zahtevajo tudi natančna pojasnila o izplačevanju plač, naročanju pravnih mnenj in poslovanju s podjetjema, ki sta izdajala brezplačnika. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki od poslovodstva zahtevajo tudi natančna pojasnila o izplačevanju plač, naročanju pravnih mnenj in poslovanju s podjetjema, ki sta izdajala brezplačnika. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Hauc
Grošelj je že konec decembra zahteval sestanek s Haucem, na katerem ga je želel prepričati, naj zapusti položaj. Foto: BoBo
Hauc ostaja na vrhu Pošte

Nadzorniki Pošte so v Maribor sicer prišli brez odvetnika, čeprav je prvi nadzornik še zjutraj po telefonu potrdil njegov prihod, je poročala Ana Bučar za TV Slovenija.

Hauc sicer ni dajal izjav, je pa TV Slovenija prek SMS-ja sporočil da si želi, da bi z nadzornim svetom razpravljal o dobrih rezultatih in strategiji poslovanja, minorne teme pa zaprli, saj so večinoma destruktivne in čisti konstrukti, namenjeni končnemu cilju - diskreditaciji, ki traja že nekaj časa.

Prvi nadzornik Klemen Grošelj, s katerim se je Hauc sprl prejšnji mesec, pred sejo ni želel povedati, ali bodo govorili o kadrovskih zadevah, dejal je le, da to ni predvideno na predlaganem dnevnem redu. Sicer sta z Alešem Haucem medtem že razrešila nekatere dileme, Grošelj pa se je odločil, da v javnosti ne bo več razpravljal o Pošti Slovenije, češ da to škodi ugledu družbe.

Nadzorniki naj bi pridobili nove podatke o Haučevem izplačevanju previsoke plače
Nadzorniki naj bi sicer pridobili nove podatke o tem, da si je Hauc izplačeval previsoko plačo. Grošelj je že konec decembra zahteval sestanek s Haucem, na katerem ga je želel prepričati, naj zapusti položaj, a do sestanka ni prišlo, saj je Hauc zaprosil za sestanek v navzočnosti vodstva agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Po nekaterih podatkih naj bi agencija Grošlju očitala prekoračitev pooblastil pri imenovanju prokurista Matjaža Andrica.

Grošelj se je pri nameri po zamenjavi Hauca oprl na pravno mnenje, ki naj bi kazalo na utemeljene sume na nekatera sporna dejanja, da lahko Hauca ovadijo. Grošelj je tako že decembra, ko zamenjava Hauca ni uspela, napovedal, da bodo nadzorniki od poslovodstva zahtevali pojasnila glede nekaterih preteklih dejanj in ukrepov v prihodnje.

Tudi natančna pojasnila o izvajanju postopkov javnega naročanja pravnih mnenj, ki se nanašajo na plačo poslovodstva in imenovanje prokurista, ter o postopkih in ravnanjih nekaterih uslužbencev Pošte, ki so sledili Andričevemu imenovanju, in še o poslovanju Pošte s podjetjema, ki sta izdajala brezplačnika Ekspres in Slovenski tednik.

Dobiček Pošte lani večji kot leta 2009
Nadzorni svet Pošte Slovenije se je na današnji seji seznanil s poslovanjem v prvih enajstih mesecih lanskega leta. Družba je poslovanje v tem času zaključila z nekaj manj kot 21 milijoni evrov bruto dobička, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju leta 2009 ter za 35 odstotkov več od načrtov.

Nadzorniki so na šesturni seji obravnavali tudi poslovni načrt Pošte za leto 2011 in zahtevali njegove popravke. Poslovni načrt temelji na izhodiščih potrjenega strateškega razvojnega programa Pošte Slovenije za obdobje 2007-2015, katerega spremembe se, zaradi posledic vpliva gospodarske krize ter v skladu z novo strategijo Svetovne poštne zveze, pripravljajo.

Hauc ostaja na vrhu Pošte