Ameriška vlada je odločena zajeziti naraščajočo gospodarsko krizo. Foto: EPA
Ameriška vlada je odločena zajeziti naraščajočo gospodarsko krizo. Foto: EPA
New York
Američani vse težje odplačujejo obroke za hipoteko. Foto: EPA

O pomenu in učinkih podržavljenja smo povprašali prof. Andreja Kumarja z ljubljanske Ekonomske fakultete.

Kako vi komentirate potezo ameriške administracije?
Poseg je skorajda nujen, če želi vlada preprečiti verižen zlom finančnih ustanov. Takšen proces bi nedvomno zamajal stabilnost ameriškega gospodarstva in ustvaril razmere, podobne tistim (ali še hujše), kot so bile v veliki svetovni gospodarski krizi tridesetih let 20. stoletja. Mnogi menijo, da je bila ta kriza tudi izmed eden pogojev za razmere, ki so privedle do druge svetovne vojne.

Po objavi novice so se indeksi delnic na Wall Streetu kot tudi drugih borzah zvišali. Zakaj?
Zvišanje cen delnic po objavi ukrepa je razumljivo, saj se je zmanjšala nevarnost, da bodo številni lastniki delnic finančnih ustanov, ki so bile ogrožene, začeli panično prodajati svoje delnice. To bi povzročilo naglo padanje cen tudi drugih delnic in, kot omenjeno, mogoče tudi popoln finančni zlom na trgu.

Ali to pomeni, da imajo večje zaupanje v moč držav?
Mislim, da gre predvsem za prevladujoče zaupanje vseh, ki trgujejo na borzah, da ne bo nastala borzna panika, ker sta/bosta dva glavna finančna dolžnika sanirana z državnim ukrepom. Drugo je vprašanje, ali je takšen vladni ukrep koristen za vse ameriške državljane enako.

Bo s to potezo ameriško gospodarstvo obrnilo trend?
Jasen odgovor na vprašanje je tvegan. Že z do sedaj sprejetimi ukrepi zveznih monetarnih oblasti so mnogi pričakovali prenehanje negativnega finančnega in gospodarskega trenda, a se to ni zgodilo. Če je ocena pravilna, namreč, da sta obe podržavljeni finančni ustanovi ključni za verižno finančno odvisnost in nelikvidnost, potem se morda lahko začne počasen proces okrevanja finančnega trga in nato še gospodarstva.

Kaj ta "reševalna" operacija pomeni za dogajanje v prihodnjih mesecih, predvsem za nepremičninski trg?
V ZDA bodo morali poleg storjenega sprejeti tudi še posebne ukrepe za ureditev in oživitev nepremičninskega trga. V Veliki Britaniji so za ta namen npr. uvedli akcijo nasvetov in pomoči individualnim lastnikom nepremičnin, ki so obremenjeni s hipotekami. Uvedli so posebne finančne sheme, ki naj bi oživile nakupe neprodanih nepremičnin in podobno.

Kako poteka tak način podržavljenja? Je vstop administracije v delovanje družb le začasen?
Podržavljenje pomeni odkup lastniških deležev oz. delnic v dogovorjenem obsegu in vrednosti. Verjetno ni trajen, a bo trajal sorazmerno dolgo, torej najmanj do resne sanacije nastalih težav, kar pa bo verjetno merljivo v letih.

K. T.