Foto: TV Slovenija/Elen Batista Štader
Foto: TV Slovenija/Elen Batista Štader

TV Slovenija je poročala, da se je infrastrukturni minister Jernej Vrtovec sešel s hrvaškim ministrom za gospodarstvo Tomislavom Ćorićem na otoku Krku.

Novinarka TV Slovenija Elen Batista Štader je s Krka poročala, da bo Hrvaška lahko Sloveniji priskrbela kar eno tretjino plina, ki ga Slovenija potrebuje, oz. 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina iz terminala v Omišlju na Krku. O ceni plina niso govorili, sicer pa bi Slovenija plin lahko dobila že oktobra letos.

Hrvaška ima sicer svoje plinske zmogljivosti zakupljene do leta 2027, vendar je v zadnjih mesecih zmogljivosti na otoku Krku precej povečala. Na razpis bi se tako lahko iz Slovenije prijavil Geoplin. Hrvaška pa drugega interesenta ne pričakuje. Kot je poročal STA, so prenosne zmogljivosti na Madžarsko trenutno že polno zasedene.

Plin s terminala na Krku v Slovenijo

"Prek kompresorske postaje v Rogatcu lahko v Slovenijo speljemo 0,7 milijona kubičnih metrov plina na dan. Imamo vse možnosti, da mi sodelovanje, ki ga imamo intenzivno skozi dve leti, nadgradimo in da Slovenija skoraj eno tretjino plina dobavi prek LNG-terminala tukaj na Krku," je pojasnil minister Vrtovec.

Slovenija bi s tem pomembno zmanjšala odvisnost od dobave plina iz Rusije. "Dnevno se pogovarjamo o tem, kako razpršiti dobavo plina, in iščemo najboljše mogoče kombinacije, da si Slovenija zagotovi neodvisnost od dobave ruskega plina," je po poročanju STA-ja dejal Vrtovec in dodal, da se dogovarjajo tudi z Italijani in da obstaja možnost, da bi Slovenija znova uvažala tudi alžirski plin.

"Republika Hrvaška oz. LNG Hrvatska je v preteklih tednih povečala zmogljivosti na 2,9 milijarde kubičnih metrov. Veseli bi bili, če bi Slovenija oz. Geoplin dobil teh 250, 300 milijonov kubičnih metrov," pa je povedal hrvaški minister Ćorić.

Ministra sta se dogovorila tudi za ustanovitev posebne meddržavne komisije, ki bi preučila možnosti sodelovanja Slovenije in Hrvaške glede drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.

Vrtovec je po poročanju STA-ja dejal, da je ministrstvo lani izdalo energetsko dovoljenje za NEK 2 in da je prejšnji teden podalo pobudo za umeščanje NEK-a 2 v prostor. Ta postopek bo vodilo ministrstvo za okolje in prostor.

"Ampak to ne pomeni dokončne odločitve za samo gradnjo," je poudaril Vrtovec. Po njegovih besedah bo omenjena komisija, o ustanovitvi katere so se dogovorili danes, pregledala interese in možnosti.

Slovenski in hrvaški minister na Krku o plinu