Foto: BoBo
Foto: BoBo

Informacijo o nameravanem prenosu obeh družb je za portal Necenzurirano potrdilo več med sabo nepovezanih virov. Na HSE-ju navedb niso želeli komentirati. Slovenski državni holding (SDH) pa je v letnem načrtu upravljanja naložb, ki ga je vlada potrdila konec lanskega leta, med ključnimi projekti navedel tudi "pripravljalne upravljavske aktivnosti, vezane na morebitno izločitev premogovne dejavnosti in dejavnosti proizvodnje električne energije iz lignita na t. i. termoenergetsko družbo", navaja Necenzurirano.

Teš in Premogovnik Velenje, ki skupaj v Šaleški dolini zaposlujeta okrog 1400 ljudi, bosta v prihodnjem desetletju skupaj ustvarila dve milijardi evrov izgube. S tem bi lahko že v dveh letih potopila tudi HSE.

Težave HSE-ja je sicer za nekaj časa preprečila energetska kriza, z dodatnim kapitalom mu je pomagala tudi država, a sedanje napovedi so spet slabe, pojasnjuje portal. Stroški proizvodnje električne energije iz Šaleške doline presegajo končne cene, ki bodo za nameček po napovedih še padale, še navajajo.

V HSE-ju tako kot edino rešitev očitno vidijo v delitvi na dva dela. Medtem ko bi v zdravem delu sedanjega HSE-ja ostali trgovski podjetji ECE in Energija Plus, Dravske elektrarne, Soške elektrarne, podjetje, ki bo gradilo elektrarne na srednji Savi, in divizija za obnovljive vire energije, bi Teš in Premogovnik Velenje prešla v roke nove družbe, ki bi bila neposredno v lasti države.

Necenzurirano ob tem dodaja, da želijo na HSE vse potrebno za selitev premogovnika in Teša pripraviti do začetka poletja. Ali in katere zunanje institucije bodo sodelovale pri tem, ni znano. Toda pri pripravi analiz bodo morali v HSE-ju, SDH-ju in na pristojnih ministrstvih odgovoriti na več težkih vprašanj. Med drugim tudi, kdaj bo Premogovnik Velenje prenehal kopanje lignita, koliko bo stalo njegovo zapiranje in kako ga bo država financirala.

V SDH-ju zadeve prav tako niso komentirali. Pojasnili so zgolj, da se zavedajo situacije in so zato navedeno pravočasno naslovili v letnem načrtu upravljanja.