Lani so se cene novih stanovanj v primerjavi z letom 2015 dvignile za polovico, cene rabljenih pa za četrtino. Foto: BoBo
Lani so se cene novih stanovanj v primerjavi z letom 2015 dvignile za polovico, cene rabljenih pa za četrtino. Foto: BoBo

Cene gradbenega materiala so se zvišale in nekateri napovedujejo, da bo prej ali slej trg zasičen z nadstandardnimi luksuznimi stanovanji. Vendar ne gre pričakovati, da bi se cene rabljenih stanovanj čez noč znižale, čeprav zadnji podatki kažejo na umirjanje razmer.

Lani so se cene novih stanovanj v primerjavi z letom 2015 dvignile za polovico, cene rabljenih pa za četrtino. Dosežene vrednosti nepremičnin v mestih, zlasti v Ljubljani, bodo visoke, dokler bo v porastu turizem.
"V zadnjih treh letih je poudarek na turistih, tudi tukaj so poslovne priložnosti. Kar nekaj nepremičnin so na dražbah kupili za oddajanje," pravi Predrag Todić iz agencije Ljubljana Nepremičnine.

Lanska nepremičninska vročica se sicer umirja, opažajo nepremičninski posredniki. Cene se pač ne morejo dvigniti v nebo. Luksuznim stanovanjem, ne da bi ob njih obstajala normalno dostopna stanovanja, so šteti meseci.

"V ožjem centru imamo približno 500 stanovanj, vsi investitorji si skušajo delati svoje kalkulacije, 4000 do 5000 evrov/m2. Toda moramo se zavedati, da ima povprečno gospodinjstvo v Ljubljani razpoložljiv dohodek med 180 in 200 tisoč evrov," je opozorila Maja Ostanek iz KF Finance o razmerah v Ljubljani.

Ljubljana in Obala sta svoj svet

Toda en svet predstavljata Ljubljana in Obala, drugi svetovi pa so od tega lahko precej odmaknjeni. V Mariboru ni omembe vrednih novogradenj. V Kranju se en projekt, a znova višjega cenovnega razreda, vendar premika.

Stanovanjski projekti, ki so v snovanju, bodo sadove obrodili čez leta. Tudi republiški stanovanjski sklad ima v načrtu gradnjo najemniških stanovanj v Mariboru, poleg Ljubljane in Kranja. Razvojna banka sveta Evrope mu je pred kratkim odobrila 50 milijonov evrov posojila za gradnjo 800 stanovanj.

Za letošnje leto je treba omeniti še, da se nekoliko podaljšuje nakupno-prodajni postopek, ker morajo vse nepremičnine, s katerimi se sklepajo pravni posli, imeti veljavno gradbeno in uporabno dovoljenje.