Foto: AP
Foto: AP

Tokratno zvišanje je četrto v zadnjih petih mesecih.

Ameriški centralni bankirji si s povečevanjem ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, prizadevajo zajeziti naraščajočo inflacijo, ki se je povzpela na najvišje ravni v zadnjih več kot štirih desetletjih.

A pri tem morajo paziti, da ne bodo zajezili rasti največjega svetovnega gospodarstva. Tako so ob današnji potezi opozorili, da se je rast potrošnje in proizvodnje umirila, čeprav število delovnih mest še vedno raste. V Fedu so še napovedali, da se bo povečevanje obrestne mere ob upoštevanju razmer nadaljevalo.

Junija se je indeks cen življenjskih potrebščin v primerjavi z lanskim junijem povečal za 9,1 odstotka, pri čemer so se povišali predvsem stroški energije, hrane in stanovanj. Po drugi strani pa stopnja brezposelnosti štiri mesece zapored vztraja pri nizkih 3,6 odstotka.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) je imel danes najverjetneje že pred seboj poročilo ministrstva za trgovino ZDA o gospodarski rasti v drugem četrtletju, ki bo javnosti dostopno v četrtek. V prvem četrtletju se je obseg bruto domačega proizvoda skrčil, če se je ponovno, bodo ZDA zdrsnile v recesijo.

Predsednik Feda Jerome Powell bo na novinarski konferenci po današnjem zaključku dvodnevnega zasedanja pojasnil razloge za višino povečanja ključne obrestne mere ter nakazal prihodnjo usmeritev centralne banke glede obrestnih mer.