Kot je med drugim na Evropskem forumu za umetno inteligenco poudaril minister, ima Slovenija največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca v Evropi.

Slovenija gosti Unescov center za umetno inteligenco in izjemno živahno skupnost za umetno inteligenco, je poudaril minister. "Svojo moč črpamo iz več kot štirih desetletij raziskav umetne inteligence pri svetovno znanem Institutu Jožef Stefan," je še dodal.

Dotaknil se je tudi pomena povezovanja vrhunskih raziskav z industrijo in javnim sektorjem ter poudaril odločitev Slovenije, da je digitalno preobrazbo in umetno inteligenco uvrstila med najpomembnejše naloge predsedovanja Svetu EU-ja.

"Med slovenskim predsedovanjem smo ministri EU-ja soglasno potrdili splošni pristop glede akta o digitalnih storitvah, akta o digitalnih trgih, akta o upravljanju podatkov in direktive o varnosti omrežij in informacijskih sistemov, ki skupaj tvorijo hrbtenico nove digitalne zakonodaje v EU-ju," je spomnil.

Za akt o umetni inteligenci je bilo v času slovenskega predsedovanja po Andrijaničevih besedah pripravljeno prvo kompromisno besedilo. Ob sprejetju akta o umetni inteligenci bo to prvi celoviti zakonodajni okvir za umetno inteligenco na svetu, je izpostavil.

"Umetna inteligenca in druge napredne tehnologije ne poznajo meja ali drugih omejitev. Zato je ključnega pomena, da vsi sodelujemo pri izkoriščanju njihovih neomejenih zmogljivosti. Trdno sem prepričan, da nam bo uspelo, če bomo sodelovali kot partnerji in zavezniki," so na vladni službi za digitalno preobrazbo še povzeli Andrijaniča.

Letošnjo konferenco sta organizirala pobuda AI4SI ter Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije. European AI Forum je panevropska neprofitna pobuda, ki naslavlja področje umetne inteligence. Letošnja konferenca je naslovila ključne izzive uvajanja umetne inteligence in vprašanja zakonodajnega paketa na področju podatkov ter umetne inteligence.