Primer je eden težje dokazljivih, navajajo v Evropski komisiji. Foto: MMC RTV SLO
Primer je eden težje dokazljivih, navajajo v Evropski komisiji. Foto: MMC RTV SLO

Agencija za pošto in elektronske komunikacije namreč ugotavlja, da veleprodajni trg dostopa do klicev in posredovanja klicev iz mobilnih javnih omrežij pri nas ni učinkovito konkurenčen, saj imata omenjena operaterja t. i. skupni prevladujoči položaj, s čimer lahko preprečita dostop na tržišče oziroma do mobilnih omrežij drugim operaterjem. V zvezi s tem so tudi obvestili Evropsko komisjo.

Evropska komisija je Apeku v pismu odgovorila, da da ima na podlagi razpoložljivih informacij resne dvome o domnevnem prevladujočem položaju Mobitela in Simobila na slovenskem grosističnem trgu mobilnih telekomunikacij. Komisija je poudarila, da mora biti za ugotovitev skupnega prevladujočega položaja dveh operaterjev izpolnjena vrsta meril in Apek pozvala, da predloži pojasnila o teh vprašanjih ter dodatne podatke o trgu. Po besedah Martina Selmayrja, predstavnika komisarke za informacijsko družbo, gre za enega težjih primerov v evropski zakonodaji.

Apek ima za predložitev dva meseca časa.

Apek vztraja pri svojem
Na omenjeno pismo so se na Apeku že odzvali, in sicer so ponovno zatrdili, da imamo trenutno v Sloveniji z vidika mobilnih omrežij dvopol, zaradi česar je nadaljnja regulacija za dostop do mobilnih omrežij po njihovih besedah nujna. Kot primer navajajo primer T-2 in Tušmobila, ki sta kot novinca na trgu želela prehodno gostovati v Mobitelovem ali Simobilovem omrežju, a nista bila dobrodošla.

Agencija sicer redno opravlja analize trgov, ugotavlja operaterje s pomembno tržno močjo in določa ukrepe za zagotavljanje konkurenčnosti. V dveh mesecih, ki so jih dobili na razpolago od komisije, nameravajo pridobiti mnenja še drugih regulatorjev.

E. S.