Predsednik uprave Telekoma je dejal, da se v podjetju bolj kot posledic aktualne gospodarske krize bojijo nerazumne regulacije na slovenskem trgu elektronskih komunikacij. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Telekoma je dejal, da se v podjetju bolj kot posledic aktualne gospodarske krize bojijo nerazumne regulacije na slovenskem trgu elektronskih komunikacij. Foto: MMC RTV SLO

"Enako velja za spoštovanje odločitev sodne veje oblasti, kar je nujen predpogoj za normalno delovanje trga," so zapisali v Agenciji za pošto in elektronske komunikacije in se s tem odzvali na petkovo novinarsko konferenco Telekoma, na kateri je predsednik uprave Bojan Dremelj dejal, da se v Telekomu bolj kot posledic aktualne gospodarske krize bojijo nerazumne regulacije na slovenskem trgu elektronskih komunikacij, pri čemer je namigoval zlasti na spor z Amisom.

Agencija ni uravnilovka
V Apeku še pravijo, da pogled predsednika uprave Telekoma, ki gleda na regulacijo agencije kot na "uravnilovko", ni primeren. Regulacija evropskih regulatorjev temelji na direktivah EU-ja in stališčih evropskih regulatorjev, so prepričani v Apeku in dodajajo, da regulatorji niso nikoli zagovarjali stališča, da operaterjem ni treba plačevati opravljenih storitev nekdanjih monopolistov.

Evropski regulatorji tudi ne posegajo v sodno izterjavo obveznosti, preprečujejo pa tiste določbe v splošnih pogojih nekdanjih operaterjev, ki bi povzročile onemogočanje konkurentov ali njihovo izrivanje s trga.

Trg reguliran tako v Sloveniji kot v EU-ju
Trg telekomunikacij je po pojasnilih agencije reguliran tako v Sloveniji kot v drugih državah EU-ja. "V nasprotnem primeru bi nekdanji monopolisti s svojim ravnanjem preprečili vstop konkurentov na trg ali jih v celoti izrinili s trga," so zapisali. Hkrati so dodali, da regulator trga določa pogoje za delovanje operaterjev na trgu, nikakor pa ne določa tržnih deležev ali števila operaterjev.

O teh vprašanjih odloča tržni boj, regulator pa je dolžan preprečiti, da bi nekdanji monopolisti v tem boju izkoristili svoj prevladujoč položaj na trgu, še pravijov Apeku.

T. K.