Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Ministrstvo za finance je prejšnji teden predstavilo osnutek prenovljene strategije upravljanja državnih naložb, v okviru katere bi se Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav iz strateških preselili med pomembne naložbe. Kot je na predstavitvi dejal finančni minister Klemen Boštjančič, je bil osnutek strategije končan konec leta 2023, nato pa so ga po njegovih navedbah uskladili še s koalicijskima partnericama.

A kot je v sredo poročala televizija POP TV, pobudi finančnega ministrstva v SD-ju in Levici nasprotujejo. Še posebej jih moti ravno premik Zavarovalnice Triglav in Pošte Slovenije iz strateških med pomembne naložbe, kar bi po opozorilih obeh koalicijskih strank odprlo vrata morebitni privatizaciji.

Sorodna novica Osnutek prenove strategije upravljanja državnih naložb, pošta naj ne bi bila več strateška naložba

"Obe podjetji sta bili doslej strateški podjetji, to pomeni, da sta zavarovani pred odprodajo večinskega deleža države, sta zavarovani pred privatizacijo, in v Levici ne vidimo popolnoma nobenega razloga, da bi bilo po novem drugače," je za oddajo 24 ur dejal minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec. Da so bila opozorila njihovih ministrov preslišana, so ob tem opozorili tudi v SD-ju.

Na trenja znotraj koalicije se je na novinarski konferenci vlade odzval tudi podpredsednik vlade Matej Arčon. "Kar se tiče teme glede statusa zavarovalnice in Pošte Slovenije, ga razumem kot plod neke notranje komunikacije ali nerazumevanja v omenjenih dveh strankah. Ker gradivo je bilo še pred božičem poslano koalicijskim partnerjem, na to temo so potekala koalicijska usklajevanja in ni bilo večjih pripomb – do zadnjega tedna," je dejal.

"Lahko pa z vso odgovornostjo zatrdim, da se omenjeni dve družbi ne bosta prodali. Ker to ni bilo predmet razprave nobenega koalicijskega sestanka in tudi nobene koalicijske pogodbe," je poudaril Arčon. Ponovil je, da gre zgolj za statusno ureditev dveh družb, ki morata za določen status tudi izpolnjevati ustrezne pogoje. "Sicer pa se bomo v naslednjih dneh in tednih tudi še koalicijsko usklajevali in pogovarjali, da najdemo skupno rešitev," je dodal.