Depoziti tujcev v avstrijskih bankah ne predstavljajo takega deleža, kot je to primer na Cipru in v Luksemburgu. Foto: EPA
Depoziti tujcev v avstrijskih bankah ne predstavljajo takega deleža, kot je to primer na Cipru in v Luksemburgu. Foto: EPA

Avstrijski kancler Werner Faymann je za avstrijski radio ORF povedal, da želijo doseči rezultat glede izmenjave podatkov, ki je v interesu boja proti davčnim utajam.

To naj bi dosegli do 22. maja, ko bo potekal vrh EU-ja, na katerem bodo govorili o načinih preprečevanja davčnih utaj, ki Unijo letno prikrajšajo za tisoč milijard evrov prihodkov.

Faymann in zunanji minister ter namestnik kanclerja Michael Spindelegger sta se v petek v skupni izjavi zavzela za pridružitev evropskim pogajanjem o izmenjavi bančnih podatkov.

"Želimo, da bi mednarodni boj proti davčnim utajam deloval, pri čemer želimo igrati pomembno vlogo. Ne želimo dajati vtisa, da je Avstrija zaščitnica davčnih sleparjev," sta zapisala Faymann in Spindelegger.

Kancler je povedal, da bi za državo bila večja škoda, če bi prišla na slab sloves kot zaščitnica davčnih utajevalcev. O tem se je pogovarjal tudi z vodilnimi bankirji, ki so se strinjali, da to ne bi bilo dobro.

Ob tem sta sicer opozorila, da je Avstrija pripravljena na pogovore, če bodo izpolnjeni določeni pogoji. Med drugim zahtevata ohranitev bančne tajnosti svojih državljanov ter davčnih sporazumov s Švico in Liechtensteinom.

Državljani EU-ja imajo na bančnih računih v Avstriji shranjenih okoli 35 milijard evrov, kar je desetina vsega imetja na bančnih računih pri naših severnih sosedih. Poleg tega imajo tujci, ki niso iz nobene izmed držav EU-ja, naloženih 53 milijard evrov.