Izvoz slovenskega avtomobilskega grozda v Rusijo je lani znašal okoli 75 milijonov evrov , dodatnih 40 milijonov evrov pa so ustvarili s prihodki mešanih podjetij. Foto: EPA
Izvoz slovenskega avtomobilskega grozda v Rusijo je lani znašal okoli 75 milijonov evrov , dodatnih 40 milijonov evrov pa so ustvarili s prihodki mešanih podjetij. Foto: EPA

"Dejstvo je, da smo v Ukrajini šele začeli dejavnosti, praktično smo šele v razvoju trga. To je ustavilo naše načrte in izvajanje projekta razvoja mreže dobaviteljev za potrebe članov Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) v regiji Zaporožje, tako da se ta projekt trenutno ne izvaja," je ob robu petkovega posveta slovenskega avtomobilskega grozda v Ljubljani povedal direktor ACS-a Dušan Bušen.

Zaradi krize v Ukrajini so sicer negativne posledice že vidne tudi v ruskem gospodarstvu. Napovedi gospodarske rasti za največjo državo na svetu so se poslabšale, po nekaterih ocenah bi lahko letos beležila celo padec gospodarske dejavnosti, iz nje pa je v prvih mesecih letošnjega leta odteklo tudi precej kapitala.

Vendar to na slovenske avtomobilske dobavitelje po Bušenovih besedah za zdaj ne vpliva. "Velik del poslovanja že poteka na temelju mešanih podjetij, ki proizvajajo v Rusiji za potrebe ruskih in tujih proizvajalcev vozil. Ta del zagotovo ni ogrožen," je še pojasnil.

Vztrajati na ruskem trgu se izplača
Na trgovinsko menjavo pa bi lahko vplivale zaostrene sankcije. "Zagotovo pa so naše dejavnosti (v Rusiji) vezane na dolgi rok. Pričakujemo, da se bo uspešnost projektov, ki jih izvajamo, pokazala šele čez nekaj let, njihov izplen pričakujemo čez tri ali pet let. Tudi zgodovina kaže, da so tista podjetja, ki so vztrajala na ruskem trgu, kjer ciklično prihaja do različnih kriz, pridobila dodatno zaupanje in dodatna naročila, zdaj pa zelo uspešno delujejo na tem trgu," je med drugim povedal direktor avtomobilskega grozda.

"Lani so podjetja iz grozda ustvarila 3,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, od tega več kot 80 odstotkov prek izvoza. V Rusijo so izvozila za okoli 75 milijonov evrov, še približno 40 milijonov evrov pa so ustvarila s prihodki mešanih podjetij, ki delajo v Rusiji," je še pojasnil Bušen.