Avtoprevozniki so na srečanju v Novem mestu opozorili na težave. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Avtoprevozniki so na srečanju v Novem mestu opozorili na težave. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Vlado so pozvali, da sektorju pomaga s finančnimi spodbudami. Prevozniški sektor, kot povezovalni člen v oskrbovalni verigi, predstavlja eno najpomembnejših gospodarskih panog in zagotavlja nemoteno oskrbo gospodarstva in prebivalcev, so po srečanju v Novem mestu, ki se ga je udeležilo približno 1000 prevoznikov in razstavljavcev, sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

"Epidemija je prizadela številne gospodarske dejavnosti, tudi prevozniški sektor. Vlada je s protikoronskimi svežnji pomagala gospodarstvu in veseli me, da nismo množično zapirali naših podjetij," je poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh. Je pa bolezen še vedno prisotna med nami, zato moramo upoštevati vse zaščitne ukrepe, je nadaljeval.

Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Dejal je še, da bi se morali začeti ukvarjati tudi z drugimi težavami obrtnikov in podjetnikov. Med njimi je omenil reševanje regresnih zahtevkov in skrajšanje bolniških nadomestil.

Za večjo pretočnost na mejah

Predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek je poudaril pomembno vlogo, ki jo je odigrala sekcija v času epidemije: "Pomagali smo sektorju cestnega transporta, družba je bila oskrbljena in nismo občutili pomanjkanja. Tudi gospodarstvo smo zalagali s surovinami in izvažali produkte. Ponosni smo, da beležimo gospodarsko rast, k čemur je pripomogel ravno naš sektor. V naši sekciji si prizadevamo tudi za večjo pretočnost na mejnih prehodih in za izgradnjo logističnih centrov."

Pišek je omenil tudi ugodna posojila SID banke v vrednosti 35 milijonov evrov in subvencije sklada za podnebne spremembe v vrednosti 10 milijonov evrov za nakup do okolja prijaznih vozil in drugih delov za vozila. Spomnil je tudi na problematiko pomanjkanja kadra v sektorju transporta in na nelojalno konkurenco.

Zbrane je nagovoril tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Cestni prevozi so izjemno pomembna panoga in hrbtenica slovenskega gospodarstva. Po cestah v EU-ju se prepeljejo tri četrtine blaga. Prevozništvo skupaj z logistiko pa predstavljata 18 odstotkov BDP-ja. Tudi naše ministrstvo se trudi zagotavljati ustrezno podporo sektorju," je poudaril.