Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po pričakovanjih naj bi se do konca leta zvišal še vsaj dvakrat. Evropska centralna banka bo najverjetneje nadaljevala dvige temeljnih obresti, s katerimi skuša zajeziti visoko inflacijo.

Posameznik, ki je lani vzel posojilo za sto tisočakov za 20 let s povprečno obrestno mero Euribor plus 1,5 odstotka, danes odplačuje bistveno višje mesečne obroke, pojasnjuje Alina Meško z zveze potrošnikov (ZPS).

"Tak potrošnik je lani torej štartal z obrokom v znesku 480 evrov. Če upoštevamo, da banka recimo prvega januarja in prvega julija prilagodi njegove obroke, je potem prvega januarja letos obrok znašal 610 evrov, torej je bilo 130 evrov povišanja," pojasnjuje Meško.

Prav zato, da je obdobje odplačevanja posojila čim stabilnejše, na zvezi potrošnikov svetujejo, naj posojilojemalci pri stanovanjskih posojilih raje posežejo po tistih s fiksno obrestno mero. Tistim, ki so se zaradi višjih obrokov znašli v težavah, pa Alina Meško svetuje: "Čim prej ukrepajte in banki povejte neki svoj načrt, kako vidite, da se to reši, da na banki vidijo, da o tem razmišljate."

Če pa o posojilu šele razmišljate, vsekakor pridobite čim več ponudb različnih bank, seveda morajo vsebovati enake zneske in enako dobo odplačila.

"Opozarjamo, naj se ljudem ne bo nerodno pogajati. To so zelo veliki zneski, razlike so lahko tudi več tisoč, tudi deset tisoč evrov med bankami. Splača si vzeti čas in premisliti zadevo ter iti pametno skozi vse skupaj," poudarja.

V primeru predčasnega poplačila posojila vam mora banka povrniti sorazmerni del stroškov odobritve posojila.

"Tudi tisti, ki so že v preteklosti odplačali predčasno posojilo, lahko zahtevajo to za nazaj. Zastaralni rok je pet let," opozarja Meško. Banke pa morajo potrošnike obvestiti, koliko manj stroškov bodo plačali zaradi celotnega ali delnega predčasnega odplačila posojila.