Podroben izpis vseh nadomestil skupaj z zamudnimi obrestmi bo upravičencem na voljo v enotah banke, pravijo v Banki Celje. Foto: MMC RTV SLO
Podroben izpis vseh nadomestil skupaj z zamudnimi obrestmi bo upravičencem na voljo v enotah banke, pravijo v Banki Celje. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak
Kartelno dogovarjanje je ugotovil urad varuha konkurence. Foto: MMC RTV SLO

Banka Celje se je po odločitvi vrhovnega sodišča, da je odločba varuha konkurence, ki je štiri slovenske banke obtožil usklajene uvedbe provizij za dvige na bankomatih, pravnomočna, odločila, da bo vložila revizijski zahtevek. Zdaj si je zaradi dolgotrajnosti postopkov premislila in bo raje denar vrnila komitentom.

Denar na račun, če ga nimate, po gotovino
Komitente, ki jim bodo sredstva vrnili na transakcijski račun, bodo o znesku nakazila obvestili z rednimi mesečnimi izpiski, uporabniki spletnega bančništva NLB Klik pa bodo vračilo sredstev lahko videli v prometu na transakcijskem računu. Tisti, ki pri banki nimajo več odprtega svojega računa, lahko nadomestila dobijo v gotovini v najbližji poslovalnici banke.

NLB bo nakazoval novembra
Iz Nove Ljubljanske banke so sporočili, da bodo plačana nadomestila in pripadajoče zamudne obresti svojim strankam vrnili v novembru. Tudi oni bodo nadomestila in obresti avtomatično vrnili na račun, izplačilo bo vidno na izpisku. Tiste, ki NLB Osebnega računa, s katerim so v obdobju do aprila 2007 opravljali dvige na tujih bankomatih, ne uporabljajo več, bodo o postopku izplačila naknadno obvestili prek medijev.

Izplačila pa ne bodo dobili komitenti, ki so od 20. februarja 2006 do 1. aprila 2007 imeli račun v NLB Banki Domžale, NLB Koroški banki in NLB Banki Zasavje, še pravijo v banki.

Abanka je denar že vrnila
Banka Celje je skupaj z Abanko, NLB-jem in NKBM-jem 20. februarja 2006 na isti dan in v istem znesku (80 tolarjev oziroma 33 centov) uvedla nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu druge banke. Urad za varstvo konkurence je nato leto dni zatem presodil, da so banke ravnale usklajeno in da so takšni sklepi organov bank prepovedani in nični. Odločba urada je po sodbi Vrhovnega sodišča RS postala pravnomočna šele letos.

Abanka Vipa je v soboto strankam že vrnila nadomestila, v NKBM-ju bodo počakali na odločitev sodišča o vloženem revizijskem zahtevku.