Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Banka Slovenije v publikaciji Gospodarska in finančna gibanja opaža ugodnejše obete domače gospodarske dejavnosti za drugo polovico leta. V tretjem četrtletju tako podjetja po anketi statističnega urada pričakujejo precejšnje povečanje povpraševanja, trošenje gospodinjstev pa naj bi postalo manj zadržano.

Svarijo pa glede razmer na trgu dela, saj so nanje močno vplivali vladni interventni ukrepi, tako da se je število registriranih brezposelnih junija v primerjavi z majem nekoliko zmanjšalo. Kljub temu je presegalo 89.000 in bilo medletno večje za 26,3 odstotka.

Na trgu dela v drugi polovici leta pričakujejo manj ugodne razmere, saj se bo po mnenju banke stanje spremenilo, ko se bodo iztekli vladni ukrepi. Finančne razmere v podjetjih medtem ostajajo solidne, podjetja ne poudarjajo finančnih težav.

Občutno poslabšanje fiskalnih razmer

Občutno pa so se poslabšale fiskalne razmere. Podatki o denarnem toku letos do maja kažejo na primanjkljaj konsolidirane bilance javnega financiranja v višini 1,4 milijarde evrov.

Predvsem zaradi protikriznih ukrepov za blaženje gospodarskih in socialnih posledic krize so se odhodki v državni blagajni povečali za 874 milijonov evrov oziroma 11,4 odstotka. Primanjkljaj države bi tako lahko letos znašal okoli osem odstotkov bruto domačega proizvoda, javni dolg pa bi lahko dosegel podobno vrednost kot leta 2015, ko je bil pri 82 odstotkih najvišji doslej.

Bo pa v Sloveniji dolg države v deležu BDP-ja tudi letos ostal precej pod povprečjem evrskega območja, ki naj bi po predvidevanjih Evropske komisije presegel 100 odstotkov, so dodali v banki.