Glede na poletno gospodarsko napoved bo recesija v evroobmočju globlja, rast pa šibkejša, kot je kazalo spomladi. Foro: Radio Slovenija
Glede na poletno gospodarsko napoved bo recesija v evroobmočju globlja, rast pa šibkejša, kot je kazalo spomladi. Foro: Radio Slovenija

Pandemija covida-19 je končala več let zdrave rasti v Sloveniji, kjer so gospodarstvo, tako kot v drugih državah, močno prizadeli ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa in sesutje mednarodne trgovine, poudarja komisija v poročilu o Sloveniji. Gospodarska napoved za Slovenijo je boljša kot v povprečju za evrsko območje, ki naj bi letos beležilo 8,7-odstotni padec BDP-ja, kar je za odstotno točko slabše, kot je kazalo spomladi.

Evropska komisija je tako Evropi napovedala še globljo recesijo kot spomladi, saj je odpravljanje posledic omejitev zaradi pandemije novega koronavirusa bolj postopno, kot je bilo pričakovati tedaj. Ob letošnjem 8,7-odstotnem padcu BDP-ja Komisija za prihodnje leto napoveduje 6,1-odstotno rast. Celotna Evropska unija naj bi letos sicer beležila 8,3-odstotni padec BDP-ja, prihodnje leto pa 5,8-odstotno rast. V prejšnji, majski napovedi je komisija celotni Uniji napovedala 7,4-odstotni padec BDP v tem letu in 6,1-odstotno rast v prihodnjem.

Po poletni gospodarski napovedi bo torej recesija globlja in rast šibkejša, kot je kazalo spomladi. Tudi evrsko območje bo prihodnje leto dosegalo nekoliko šibkejšo rast, kot je kazalo maja, ko mu je komisija napovedala 6,3-odstotno krepitev BDP-ja.

Komisija Sloveniji napoveduje 7-odstotni upad BDP-ja

Velika tveganja glede zanesljivosti napovedi

"Gospodarski učinki pandemičnih omejitev so hujši, kot smo sprva pričakovali. Še vedno krmarimo v viharnih vodah in se soočamo s številnimi tveganji, vključno z novim velikim valom okužb," je poudaril izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Ta napoved je po njegovih besedah močan dokaz, zakaj potrebuje Evropa dogovor o ambicioznem svežnju za okrevanje, o katerem se trenutno pogaja Unija. Voditelji članic EU-ja bodo dogovor poskušali doseči na zasedanju 17. in 18. julija.

Podobno je sporočilo komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija, ki poudarja, da je koronavirus terjal življenje več kot pol milijona ljudi po svetu in da ta napoved kaže uničujoče gospodarske učinke pandemije, zato je tako pomembno doseči hiter dogovor o svežnju za obnovo. V komisiji opozarjajo na izjemno velika tveganja glede zanesljivosti napovedi, saj ostajajo tako razsežnost kot trajanje pandemije in morebitne nove omejitve neznanke. Napoved namreč predvideva, da se bodo pandemični ukrepi še naprej sproščali in da ne bo drugega vala okužb.

Bruselj napoveduje še globljo recesijo