Sava bo zoper odločbo Banke Slovenije začela postopek sodnega varstva. Foto: BoBo
Sava bo zoper odločbo Banke Slovenije začela postopek sodnega varstva. Foto: BoBo

Postopek odvzema dovoljenja za Savin 44,07-odstotni delež v Gorenjski banki je Banka Slovenije začela sredi julija. Mesec dni predtem pa je Sava na zahtevo nekaterih upnikov začela postopek za prodajo tega deleža in za pomoč pri tem najela nemško svetovalno podjetje Equity Gate iz Wiesbadna.

Banka Slovenije pa je v odločbi presodila, da je Sava, ki ima negativen kapital, insolventna, da je v prisilni poravnavi in da nima primerne finančne trdnosti in moči, da bi zagotovila denar za sodelovanje pri nujni dokapitalizaciji Gorenjske banke.

BS eno, sodišče nekaj drugega
Povezanost Gorenjske banke in Save vodi banko, da zastopa interese Save namesto svojih, še ugotavlja BS. "Zato je nujno, da se prekine upravljavski vpliv Save na poslovanje banke," so navedli v Banki Slovenije.

Ljubljansko okrožno sodišče pa je sredi septembra odločilo, da neustrezne povezave med banko in Savo ni. Sodišče je v vnovični presoji v sporu upnikov - skupine pod vodstvom Gorenjske banke in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) - še odločilo, da gre Sava v prisilno poravnavo na zahtevo vseh upnikov.

Odločba BS-ja sicer še ni pravnomočna, Sava pa bo začela postopek sodnega varstva.