V Banki Slovenije pravijo, da nima smisla za nazaj ocenjevati odločitev. Foto: BoBo
V Banki Slovenije pravijo, da nima smisla za nazaj ocenjevati odločitev. Foto: BoBo

"Sodba je sprejeta. Treba jo je izvršiti in spoštovati. Dokončni učinki bodo šele izračunani," je Zadravec Caprirolo dejala na novinarski konferenci. Ob tem je spomnila, da mora država v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo vseh varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke (LB).

"Učinki zagotovo niso takšni, da bi ogrozili finančno stabilnost sistema kot celote, je pa dejstvo, da zneski z vidika fiskalnega bremena niso zanemarljivi," je dejala Zadravec Caprirolo. A vseeno gre za pomembne zneske, zaradi katerih bo treba morda iskati dodatne rezerve. Zakaj je odločitev sodišča takšna, kot je, po njenem mnenju ni smiselno razpravljati, s čimer se je strinjal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. "Po bitki je vedno lahko biti general," je dejal.

Odločitve, sprejete na začetku 90. let prejšnjega stoletja, so bile po njegovem mnenju pretehtane, razumne in v tistem trenutku najboljše mogoče. "Ugotavljati za nazaj, ali bi lahko naredili drugače, je izguba časa. Zdaj je treba sprejeti odločitev sodišča in upati, da bomo čim prej poravnali vse obveznosti in da to ne bo bistveno vplivalo na javnofinančni položaj Slovenije," je sklenil.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Ališić in drugi - gre za tri varčevalce iz BiH-a - v sredo razsodilo proti Sloveniji in Srbiji glede starih deviznih vlog v LB-ju oz. Investbanki. V končni sodbi jima je naložilo, da morata v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo vseh varčevalcev.