Posebne oddelke za prestrukturiranje, ločene od oddelkov za kreditiranje, že imamo, v Združenju bank odgovarjajo ministru Gaspariju. Foto: MMC RTV SLO
Posebne oddelke za prestrukturiranje, ločene od oddelkov za kreditiranje, že imamo, v Združenju bank odgovarjajo ministru Gaspariju. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gaspari
Mitja Gaspari, ki je prevzel začasno vodenje ministrstva za gospodarstvo, je jasno povedal, da ni zadovoljen z aktivnostmi bank. Foto: BoBo
Kritike na račun bank

Predvsem lastnike podjetij bi bilo treba vprašati, kaj nameravajo s svojimi naložbami in kje vidijo njihovo prihodnost, so poudarili v Združenju bank. Banke namreč v praksi pogosto ne najdejo dovolj resnih investicijskih priložnosti za naložbe in s tem kreditiranje, saj je med najpomembnejšimi značilnostmi dobe naložbe jasna vizija lastnika in njegova odgovornost.

Res, je, zaostrili smo pogoje kreditiranja
Banke sicer priznavajo, da so pogoje kreditiranja po gospodarski in finančni krizi močno zaostrile. "Nenazadnje je prav zadolževanje podjetij v preteklosti privedlo do težav, s katerimi se sedaj soočamo in s posledicami tega zadolževanja se bo treba še nekaj časa ukvarjati," pojasnjujejo.

Kot je znano je minister za razvoj in evropske zadeve ter začasni gospodarski minister Mitja Gaspari v četrtek bankam pripisal zaviralno vlogo pri okrevanju gospodarstva in neustrezno vlogo pri kreditiranju gospodarstva in prestrukturiranju podjetij v insolvenčnih postopkih.

Banke: Zavira nas zakonodaja
Združenje sicer ocenjuje, da bi lahko banke aktivneje ravnale v primerih zaseženega premoženja, a opozarjajo, da so ti postopki zelo zapleteni, saj ne sodijo le na področje insolvenčne zakonodaje, ampak tudi konkurenčne zakonodaje, zakonodaje v zvezi s trgom vrednostnih papirjev in prevzemne zakonodaje. Tudi prenos lastništva z obstoječega lastnika na upnika ni zadovoljiv, saj se je že zgodilo, da so banke povsem zakonito zasegle deleže podjetja, potem pa bile zaradi konkurenčne ali prevzemne zakonodaje ob glasovalne pravice, dodaja Združenje bank. Zatrjujejo ,da se banke ne izogibajo vlogi aktivnega upravljavca v postopkih prestrukturiranja podjetij, a so ti postopki tudi zaradi zgoraj opisanih razlogov zelo dolgotrajni.

Na pobudo NLB-ja v združenju pripravljajo gradivo povezano z delovanjem sklada za prenovo podjetij, za kar se zavzema tudi Mitja Gaspari. Model naj bi bil že pripravljen, zastavljen pa je tako, da bo treba ločeno obravnavati vsak primer podjetja z zaseženimi ali zastavljenimi delnicami.

V NKBM-ju pa v odzivu na Gasparijevo kritiko še opozarjajo, da je tudi tisti del gospodarstva, ki zdaj dosega dobre rezultate, še pod ravnmi iz konjunkturnih let 2007 in 2008, kar pomeni, da velikega povpraševanja po posojilih za nove investicije še ni. Del gospodarstva, ki pa je svojo rast v preteklih letih ustvarjal večinoma preko finančnih vzvodov, pa bo moral skozi dolgoročno prestrukturiranje v smeri povečanja lastniškega kapitala, je dejal Andrej Plos iz uprave NKBM-ja.

AUKN bo odziv pripravil do torka ali srede
Gaspari več "akcije" pričakuje tudi od AUKN-ja, saj želi, da prek svojih mehanizmov skupaj s KBC-jem zagotovi, da se bodo osnovna izhodišča za izboljšanje poslovanja NLB-ja in večjo posojilno dejavnost banke začela uresničevati tudi v praksi. AUKN je odziv na zahtevo napovedal za torek ali sredo.

Kritike na račun bank