Zaposleni so od vodstva zahtevali, da postavi rok, do katerega bo razglasilo plačilno nesposobnost, sicer bodo vložili zahtevo za stečaj družbe. Foto: BoBo
Zaposleni so od vodstva zahtevali, da postavi rok, do katerega bo razglasilo plačilno nesposobnost, sicer bodo vložili zahtevo za stečaj družbe. Foto: BoBo
Zdenko Pavček se je pred delavci zagovarjal, da je poskušal narediti vse, da bi podjetje rešil. Foto: BoBo
Viator Vektor
Kaj bo z delavci podjetja Viator & Vektor? Foto: BoBo
Banke rekle ne Viator & Vektorju

Predsednik upravnega odbora družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček se je še zadnjič sešel z bankami upnicami. Te njegovim predlogom niso dale pozitivnega mnenja. "To, kar so sprejeli, ni bančna, ni poslovna in ni ekonomska odločitev". "Za zgodbo nisem kriv," je zagotovil obupanim delavcem, vendar pa "krivca" kljub pozivu zaposlenih ni želel imenovati.

Novico o negativnem odgovoru so delavci sprejeli z obupom, zgroženostjo in jezo ter v pričakovanju, da bo vodstvo začelo insolvenčne postopke. "Žalost je ostala tukaj ... 500 nas je," so razočarano vzklikali delavci in Pavčka pozivali, naj pove, kdo je "krivec" za nastale razmere. "Povejte, kdo je kriv, stali bomo za vami," so ga pozivali, a Pavček "krivca" ni želel imenovati.

Pavček: Borit se grem z bankami
Pavček je dopoldne okoli 200 delavcem, ki so se zbrali na protestnem shodu pred podjetjem, pojasnil, da pogovori z bankami do zdaj niso bili uspešni, a da mu je tokrat uspelo za isto mizo dobiti predstavnike vseh šestih bank upnic. Zaposleni v Viatorju & Vektorju pa so vodstvu postavili rok, do katerega naj pove, kdaj bo sprožilo postopek plačilne nesposobnosti.

Pavček je zbrane prosil, da z ukrepi počakajo na konec sestanka z bankami. "Borit se grem z bankami, da poskusim doseči pozitivni odgovor," je poudaril in dodal, da se sestanka lahko udeleži tudi predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viatorju & Vektorju Marko Vučko, ki je povabilo sprejel.

Vodstvo se z bankami že več mesecev pogaja o finančnem načrtu prestrukturiranja, ki vključuje pridobitev obratnih sredstev sedem milijonov evrov, moratorij na odplačevanje obresti in dezinvestiranje nekaterih dejavnosti.

Direktor Novak razburil delavce
Vučko je delavcem dejal, da so se po njegovih virih banke že odločile in da so se pogajanja neuspešno končala že 30. maja, kar pa je direktor družbe Viator & Vektor Logistika Bojan Novak zanikal: "To ni res." Zaradi burnega odziva delavcev, ki je sledil, pa zagrozil, da bo odšel na bolniški dopust oziroma dopust, a se je pozneje vrnil k zbranim delavcem.

Vodstvo naj bi na odločitev bank čakalo do 15.00
Vučko je že pred tem pojasnil, da bodo na shodu, ki se je začel ob 10. uri, vodstvu postavili rok, do katerega se bo moralo izreči o tem, kdaj bo sprožilo postopek razglasitve plačilne nesposobnosti.

Odločen je bil, da se v nasprotnem primeru sindikat začne pripravljati na vložitev zahteve za začetek stečaja podjetja, je pojasnil Vučko in napovedal tudi možnost, da bodo obvestili policijo o vseh nepravilnostih, ki se dogajajo v Viatorju & Vektorju. Med temi so na plačilnih listah prikazani odtegljaji posojil in preživnin, ki dejansko niso bili izvedeni, prav tako naj ne bi bili plačani socialni in pokojninski prispevki, čeprav je na plačilnih izpiskih naveden odtegljaj.

Sistemska tehnika: Dogodki ne vplivajo na naše poslovanje
Medtem pa so iz Sistemske tehnike sporočili, da dogodki v Viatorju & Vektorju na poslovanje Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas nimajo neposrednega poslovnega vpliva. "Medsebojne poslovne obveznosti so tekoče poravnane, finančnih izpostav ni, tako da nimamo medsebojnih odprtih vprašanj," so sporočili iz podjetja.

"Ker je dosedanji lastnik poslovna deleža družb Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas v celoti zastavil pri bankah, ki imajo ločitveno pravico, poslabšanje razmer ali morebitni stečaj v Viatorju & Vektorju na poslovanje obeh družb ne bo imel neposrednega vpliva. Ekonomski lastniki Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas so že danes poslovne banke," so še poudarili v Sistemski tehniki.

Banke rekle ne Viator & Vektorju