Situlo jim je uspelo dokončati, stanovanja bodo na voljo jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Situlo jim je uspelo dokončati, stanovanja bodo na voljo jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Stanovanje
Se bo ob trenutnih cenah novih stanovanj sploh še kdo odločil za nakup? Foto: BoBo
Prodaja stanovanj povsem na dnu


Prodaja novih stanovanj je v zadnjih petih letih, ko Slovenijo pretresa gospodarska kriza, padla za tri četrtine, rabljenih stanovanj pa za tretjino. Praznih je po podatkih GURS-a v Sloveniji okoli 70.000 stanovanj. Precejšen del stanovanj, ki so bila zgrajena pred krizo, pa je obtičal v stečajnih masah investitorjev. Njihova prodaja, predvsem pa vzdrževanje, stečajnim upraviteljem povzročata nemalo preglavic.

235 elitnih stanovanj s pogledom na koprski zaliv, ki jih je propadli GPG Inženiring gradil na Markovcu nad Koprom, že več kot dve leti od uvedbe stečaja nič kaj elitno sameva in propada. Tarča vandalov in zatočišče za narkomane. Cena varovanja, vzdrževanja in dokončanja: 1,2 milijona evrov.

Stečajni upravitelj Jožef Patty po vzpostavitvi etažne lastnine upnikom predlaga prodajo vseh stanovanj v kompletu. Prva dražba bo jeseni. Vandali niso prizanesli niti stanovanjskemu objektu s 43 stanovanji na Vojniku, ki se prav tako prodaja kot celota.

"Ni dovolj sredstev, iz katerih bi se lahko plačalo zavarovanje tega objekta. Iz sredstev predujma v višini 3000 evrov so bili kriti nujni stroški za popravilo objekta, kot je na primer zamenjava ključavnic ali popravilo razbitih okenskih stekel," je dejala Melita Butara, stečajna upraviteljica Finstara.

Banke iščejo nove poti
Jeseni bo Patty dražíl tudi 64 že četrto leto praznih stanovanj v Cerknici. Izklicna cena: 1.100 evrov za kvadratni meter. Ker so cene z vsako dražbo nižje, kupci špekulirajo.

"Je eno tako mrtvo obdobje, ko dejansko niso aktivni in ne naredijo nič na tem trgu, ker čakajo dejansko na odgovor nekega stečajnega upravitelja," pojasnjuje Alen Komić iz ABC Nepremičnin. Za banke, ki so po navadi največje upnice, stečaj pomeni izgubo. Zato so ubrale novo pot, da si svoj vložek čim prej povrnejo.

Dokaz za to, da se stanovanja, ujeta v stečajnih masah, da rešiti, je ljubljanska Situla. Predvsem zaradi dogovora med stečajnim upraviteljem, podizvajalci in banko bodo prva stanovanja na voljo že jeseni. "Objekt je pridobil pred 14 dnevi uporabno dovoljenje, kar je bil za nas zelo velik dosežek, posebej v pogojih, v katerih se je projekt znašel," je povedal Mitja Križaj iz Hypo Leasinga.

Tudi z dobičkom
226 stanovanj, najdražji dve sta vredni vsaka po milijon evrov, namreč ob podpori glavnega financerja, Hypo banke, ki je v stečajno maso propadlega Kraškega zidarja prilil 2,4 milijona evrov, dokončuje Tridana. "Kaj bi se zgodilo, če tega ne bi naredili? Verjetno bi imeli še enega iz vrste nasedlih projektov," ugiba Križaj.

Podobno je kot največja upnica propadlega Konstruktor Investa prek svoje hčerinske družbe KBM Invest storil državni NKBM s sosesko Metropola v Mariboru. 50 stanovanj so že prodali, 42 je še praznih, spomladi bodo na trg poslali še 81 stanovanj, ki jih še dokončujejo.

"Z odkupom iz stečajne mase smo poplačali kredit naši banki, ki je tudi naša lastnica, sami smo dokončali stanovanja in jih ponudili trgu po tržnih cenah. S tem smo minimizirali izgubo in nekje celo ustvarili dobiček," je dejal Damjan Kozjak iz KBM Investa.

Prodaja stanovanj povsem na dnu