Istrabenz je imel z NLB-jem sklenjeno pogodbo za reodkup 6,06 odstotka delnic Petrola. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz je imel z NLB-jem sklenjeno pogodbo za reodkup 6,06 odstotka delnic Petrola. Foto: MMC RTV SLO
Kako začeti postopek sanacije Istrabenza
Banke upnice zahtevajo takojšen odhod Bavčarja

Delničarje so banke pozvale k zagotovitvi kapitalske ustreznosti koprskega holdinga in k ustrezni dokapitalizaciji družbe. Upnice pričakujejo tudi, da bo Istrabenz svetovalcem, ki jih bodo določile banke, omogočil izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih povezanih družb, da bodo lahko odločile o načrtu finančne reorganizacije družbe. Sestanka, ki je potekal skoraj pet ur, so se udeležili predstavniki vseh 19 bank upnic, poleg tega pa še predsednik nadzornega sveta Istrabenza Tomaž Toplak in Marko Jazbec, kandidat za novega predsednika uprave Istrabenza.

S sklepi sestanka bank upnic se bo v četrtek na kadrovski seji seznanil nadzorni svet Istrabenza, ki bi tako že lahko imenoval novo upravo družbe.

NLB-ju Istrabenzov delež Petrola
Kot kaže, je pogodbo o reodkupu delnic z Istrabenzom za Unicreditom prekinil še NLB in tako dobil v last 6,06 odstotka Petrola.

Družba Petrol je namreč na straneh Ljubljanske borze objavila informacijo, da je NLB pridobil 6,06-odstotni lastniški delež Petrola, kar je ravno toliko, za kolikor je imel Istrabenz z NLB-jem sklenjeno pogodbo za reodkup delnic. Naj dodamo, da je NLB pogodbo prekinil 27.marca, tri dni po objavi o prekinitvi pogodbe s strani Unicredita.

Prvi mož Nove Ljubljanske banke Draško Veselinovič je bil pred dnevi zaradi poteze Unicredita, ki ni podaljšal pogodbe o začasnem odkupu od Istrabenza zastavljenih delnic in tako zaščitil svojega interesa, nekoliko razočaran. Takratni neformalni vodja konzorcija 19 bank upnic, predsednik uprave Unicredita France Arhar, bi, kot je takrat dejal Veselinovič, "moral zastopati interes upnikov, je pa prvi speljal vodo na svoj mlin".

Maksima Holding ne more več plačevati dolgov
Družba Maksima Holding, lastnik Istrabenza, je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila, da je insolventna, torej da ni več sposobna odplačevati svojih dolgov. Maksima Holding ima v lasti dobro četrtino Istrabenza, njen 78-odstotni lastnik pa je družba FB Investicije, katere največji lastnik je nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar.

Uprava Maksime Holding je že sklicala izredno sejo nadzornega sveta in na njem stanje insolventnosti družbe predstavila nadzornemu svetu družbe. Uprava bo zdaj, kot so še sporočili, v zakonskem roku pripravila ustrezno poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja in z njim, potem ko bo predloge predstavila nadzornikom, seznanila javnost.

Leto 2008 je Maksima Holding sklenila z 18,8 milijona evrov čiste izgube, potem ko je leto prej še ustvarila 11,5 milijona evrov čistega dobička. Lani je družba odpisala za 40,4 milijona evrov finančnih naložb, je razvidno iz v torek objavljenih nerevidiranih poslovnih rezultatov za leto 2008.

Kaj za Maksimo pomeni insolventnost?
Slovenski ekonomist Maks Tajnikar je pred časom na MMC-jevo vprašanje, kaj bi za Maksimo Holding in posledično Istrabenz pomenila razglasitev insolventnosti, dejal, da je to "podlaga za stečaj". "Pri stečaju Maksime Holding torej govorimo o stečaju lastnika (torej podjetja, ki je lastnik) Istrabenza Holding. Če gre v stečaj Maksima Holding, seveda ne gre zato v stečaj Instrabenz Holding," je takrat položaj opisoval ekonomist.

T. K.

Kako začeti postopek sanacije Istrabenza
Banke upnice zahtevajo takojšen odhod Bavčarja