Bavčar o načrtih za prihodnost ni govoril, je pa dejal, da se novih izzivov ne boji. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar o načrtih za prihodnost ni govoril, je pa dejal, da se novih izzivov ne boji. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar zapušča Istrabenz

Po koncu seje nadzornega sveta je Bavčar dejal, da je zanj zgodba končana, hkrati pa izrazil pričakovanje, da se bodo banke dogovorile o bančni sanaciji. Kot kaže se za Istrabenz odvijajo v pravo smer, je še dodal Bavčar. "Mislim, da sem z odstopm zadeve pospešil v pravo smer. Glede na informacije, ki jih imam, lahko pričakujemo ugodnejši razplet kot je kazalo," je po koncu seje nadzornikov povedal Bavčar.

"Pred Istrabenzom je zelo pomembno obdobje, v katerem lahko pričakujemo ugodnejši razplet, kot je kazalo v preteklosti," je še menil nekdanji predsednik uprave družbe in izrazil veselje, da je prišlo od takega takega razpleta.

Predsednik uprave Bogdan Topič pa pričakuje, da bodo banke upnice pristale na prostovoljno poravnavo in ne prisilno. To bi moralo biti po njegovih besedah znano do srede. "Mislim, da ob fleksibilnosti bank obstajajo realne možnosti, da lastniki potrdijo sodelovanje v dokapitalizaciji," je položaj v Istrabenzu ocenil Topič.

Sicer je predsednik nadzornega sveta Zoran Bošković potrdil, da so nadzorniki obravnavali osnutek programa prisilne poravnave. Koprsko okrožno sodišče pa bo o predlogu za začetek stečajnega postopka holdinga Istrabenz, ki ga zahtevajo banke Bawag, SKB banka in Volksbank, odločalo 30. junija.

Banke neuradno brez dogovora z lastniki
Svoj odstop s položaja člana uprave Istrabenza, v primeru, da se banke upnice dogovorijo glede prostovoljne poravnave dolgov, je nadzornemu svetu ponudil 17. junija. Banke upnice, ki so o predlogu prostovoljne poravnave ponovno odločale danes, po neuradnih informacijah dogovora z lastniki sicer niso dosegle.

Banke naj bi vztrajale pri dokapitalizaciji v višini 50 milijonov evrov, Petrol pa naj bi jim v nakup ponujal tretjinski delež v Istrabenzu in odkup Istrabenzove energetike. Banke naj bi se dogovorile le o repo pogodbah in lastnikom zagotovile, da bodo deleže prodajale skupaj.

Igor Bavčar je vodenje holdinške družbe Istrabenz prevzel 1. junija 2002, nadzornemu svetu Istrabenza pa je svoj odstop prvič ponudil konec marca. Takrat je bil odstop sprejet, hkrati pa so odločili, naj Bavčar v upravi ostane do izvolitve nove uprave 15. maja. 12. maja so nadzorniki Bavčarja ponovno izvolili v upravo, tokrat kot člana.

Bavčar zapušča Istrabenz