Ali se bo Bavčarju uspelo rešiti? Foto: MMC RTV SLO
Ali se bo Bavčarju uspelo rešiti? Foto: MMC RTV SLO

Predsednik uprave Istrabenza je v pogovoru za Pop TV poudaril, da banke upnice še vedno nimajo enotnega stališča za reševanje Istrabenza, ki ga pestijo veliki dolgovi. Ob tem je poudaril, da je nenavadno, da po treh mesecih pogajanj z bankami te ob koncu moratorija, ki se izteče v ponedeljek in v katerem bi bilo potrebno doseči dogovor, predlagajo njegovo razrešitev. Med drugim je dejal, da se za stanje v Istrabenzu počuti odgovornega in poudaril, da se z bankami pogovarjajo o poravnavi 500 milijonov evrov dolgov in ne o milijardi dolgov, kot večkrat navajajo mediji.

Sicer pa je prrvi mož Istrabenza po poročanju Dela izrazil začudenje, ker je UniCredit banka enostransko razdrla pogodbo o začasnem odkupu delnic.

Bavčar pričakuje še en sestanek z bankami, šele nato pa namerava komentirati nadaljnje korake, kaj bodo naredili in kaj morajo narediti. Bavčar je tudi izjavil, da če ne bo dogovora o podaljšanju moratorija, bodo za zaščito interesov delničarjev sprejeli določene ukrepe, ki so v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, pri čemer pa je izključil možnost stečaja.

Potem ko je UniCredit banka razdrla pogodbo za reodkup Mercatorjevih delnic, je sicer Istrabenz dobil nekaj manj kot 8,5 milijona evrov, ki pomeni razliko med zdajšnjo tržno ceno in zneskom, ki bi ga moral Istrabenz zbrati, da bi spet odkupil omenjeni delež.

Poleg tega naj bi Unicredit razdrl tudi pogodbo za 1,3 odstotka Petrola in 2 odstotka Save in postal lastnik deležev v omenjenih treh družbah. Ali se bo preostalih pet bank, s katerimi ima Istrabenz sklenjene pogodbe za reodkup delnic, odločilo za izvedbo pogodb, za zdaj še ni znano. Banke imajo sicer do konca marca čas, da se odločijo o usodi Istrabenza in njegovih dolgov.

B. K.