Nemški kemični velikan bo moral plačati veliko odškodnino. Foto: Reuters
Nemški kemični velikan bo moral plačati veliko odškodnino. Foto: Reuters

Kmet Bill Bader je tožil nemška kemična velikana Bayer in BASF in trdil, da sta družbi spodbujali k neodgovorni rabi herbicida Dicamba. Herbicid, ki so ga uporabljali na poljih blizu njegovih sadovnjakov, je zaneslo v sadovnjake in jih uničilo. To je prva sodba v približno 140 primerih, kolikor tožb je bilo že vloženih zaradi posledic čezmerne rabe herbicida na pridelek. Kmetje kemičnim podjetjem očitajo, da so jih spodbujala, naj herbicid uporabljajo na rastlinah, ki ga niso prenesle.

V Bayerju trdijo, da herbicidi ob pravilni uporabi ne predstavljajo nobenega tveganja. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo na odločitev sodišča.

Ameriški agrokemični velikan Monsanto, ki ga je Bayer leta 2018 kupil za 63 milijard dolarjev, prodaja Dicambi podoben izdelek Roundup. Ta bo moral po nedavni odločitvi kalifornijskega sodišča plačati 290 milijonov dolarjev bolnemu uporabniku herbicida, ki ga niso opozorili, da lahko herbicid povzroči raka.

Januarja objavljeni podatki, ki jih je povzela AFP, so razkrili, da bi lahko Bayer za vse odškodnine v zvezi z Roundupom plačal skupno deset milijard dolarjev.