Od vlade pričakujejo, da bo predstavila vizijo dostojnih pokojnin, je dejala Lučka Böhm. Foto: BoBo
Od vlade pričakujejo, da bo predstavila vizijo dostojnih pokojnin, je dejala Lučka Böhm. Foto: BoBo
false
Treba je govoriti tudi o zaposlovanju mladih in prekarnem delu, so opozorili sindikalisti. Foto: BoBo

treba hkrati z razpravo o pokojninskem sistemu nujno spregovoriti tudi o vprašanju zaposlovanja mladih in o prekarnih oblikah dela, ki siromašijo pokojninsko blagajno.

Bela knjiga o pokojninah, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je dobro izhodišče za nadaljnje pogovore o prihodnosti pokojninskega sistema, so soglašali socialni partnerji po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Za upokojitev je predvidena starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe, pokojninsko osnovo za izračun višine pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let, pravico do predčasne pokojnine pa bi ukinili.

V zvezi z dokumentom želijo spodbuditi široko javno razpravo, je na novinarski konferenci po seji napovedal Andraž Rangus z ministrstva in hkrati izrazil zadovoljstvo, da tudi socialni partnerji ocenjujejo, da gre za primerne temelje varne starosti prihodnjih generacij.

Pokojnine in delovna mesta z roko v roki
Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je dejal, da je bilo na današnji seji nenavadno veliko pozitivnih ocen pripravljenih dokumentov v beli knjigi. Za mirno razpravo o spremembah, ki jih bo prinesla bela knjiga, je potreben širok časovni horizont, je dodal.

Štrukelj je hkrati izpostavil, da je treba ob razpravi o pokojninski reformi nujno govoriti tudi o delovnih mestih. Šele celosten razmislek o teh dveh področjih lahko po njegovem prepričanju da ustrezno rešitev. Opozoril je na dvoličnost države, ki na eni strani napoveduje, da bo treba delati dlje časa, na drugi strani pa z zakonom za uravnoteženje javnih financ javne uslužbence "podi" v upokojitev.

Zaposlovanje mladih in prekarne oblike dela
Predsednik Pergama Jakob Počivalšek je belo knjigo označil za kakovosten in celovit dokument, ki vsebuje nabor možnih rešitev. O slednjih bo tekla javna razprava, s katero je treba doseči čim širše soglasje, je poudaril. V sindikatu še posebej poudarjajo področje zaposlovanja mladih in prekarizacije delovnih razmerij, drugo je vprašanje poklicnih bolezni in tretje vprašanje dostojne pokojnine. Razmisliti bo treba tudi o vzpostavitvi sistema za dolgotrajno oskrbo, je dodal.

Tokratna razprava je pokazala pripravljenost socialnih partnerjev na konstruktivno sodelovanje v razpravi, je nadaljevala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. V sindikatu si bodo prizadevali za takšen sistem pokojninskega zavarovanja, ki bo zagotavljal dostojno starost. Razpravo bodo vodili "z zornega kota pravne in socialne varnosti naših članov in ne z zornega kota fiskalnega pravila," je poudarila in dodala, da si bodo prizadevali za takšen sistem pokojninskega zavarovanja, ki bo zagotavljal dostojno starost.