Delni razlog za slabši obisk je tudi v gospodarski krizi, ki se na tem področju kaže tako, da ljudje sicer še zapravljajo, če imajo, vendar bolj premišljeno. Če je nekoliko slabše vreme in so razmere na smučiščih slabše, raje ne gredo smučat, ampak se za smuko odločijo v zares lepem vremenu, ugotavlja Jesenšek. Foto: EPA
Delni razlog za slabši obisk je tudi v gospodarski krizi, ki se na tem področju kaže tako, da ljudje sicer še zapravljajo, če imajo, vendar bolj premišljeno. Če je nekoliko slabše vreme in so razmere na smučiščih slabše, raje ne gredo smučat, ampak se za smuko odločijo v zares lepem vremenu, ugotavlja Jesenšek. Foto: EPA
Smuka
Vse več ljudi se v zadnjih letih z urejenih smučišč podaja na turno smuko. Foto: EPA

Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek ocenjuje dozdajšnjo smučarsko sezono kot povprečno oz. ne najboljšo. Nekoliko je k temu pripomoglo neugodno vreme, nekaj tudi enotne enotedenske počitnice, je dejal. V združenju ocenjujejo, da bo obisk letos okoli 15 odstotkov manjši, boljšega pa pričakujejo na Kaninu.

V sezoni 2009/2010 so slovenska smučišča naštela 1,44 milijona smučarjev, do letošnjega 15. marca pa 1,14 milijona, kažejo podatki gospodarskega interesnega združenja žičničarjev. V združenju tako po oceni sekretarja združenja Danila Breclja menijo, da bo obisk v letošnji sezoni za okoli 15 odstotkov manjši.

Jesenšek, ki je tudi direktor Pohorske vzpenjače in direktor GTC-ja Kope, ugotavlja, da so v terminu, ko bi sicer bile počitnice, vsi upravljavci, ki razpolagajo tako s turističnimi zmogljivostmi kot tudi z žičnicami, zaznali okoli 50-odstoten upad prilivov v primerjavi z lani. V tednu, ko so bile počitnice, so bili prilivi na podobni ravni kot lani.


Dnevne goste pregnali vreme, mediji, MŠŠ in kriza
V dozdajšnjem delu sezone je bila po njegovih besedah vsepovsod, kjer so na voljo tudi nastanitvene zmogljivosti, zasedenost podobna kot v preteklih letih, tako da pri stalnih gostih ni zaznati upada obiska. Je pa upadlo število dnevnih gostov, navaja Jesenšek. Razlog vidi predvsem v neugodnem vremenu, pa tudi v negativni podobi, ki so jo po njegovih besedah glede slovenskih smučarskih ponudnikov posredovali mediji in ministrstvo za šolstvo.

Delni razlog za slabši obisk je tudi v gospodarski krizi, ki se na tem področju kaže tako, da ljudje sicer še zapravljajo, če imajo, vendar bolj premišljeno. Če je nekoliko slabše vreme in so razmere na smučiščih slabše, raje ne gredo smučat, ampak se za smuko odločijo v zares lepem vremenu, ugotavlja Jesenšek.

Kanin raste
Tudi na Krvavcu ugotavljajo, da letošnja sezona ni najboljša oz. da je po obisku ena slabših v primerjavi s preteklimi petimi sezonami. Med drugim opažajo okoli desetodstoten porast števila večdnevnih obiskovalcev, manj pa je enodnevnih smučarjev. Skupno so jih v 118 smučarskih dneh od 2. decembra lani našteli 148.000, kar je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem okoli 10-odstotni padec.

Na Kaninu načrtujejo, da bodo sezono končali 7. maja. Ob koncu sezone pričakujejo za okoli desetino več smučarjev, saj naj bi bilo vreme. Glede povezave z italijanskim smučiščem Sella Nevea pa je dejal, da so bila pričakovanja večja, boljše rezultate pa lahko verjetno pričakujejo v prihodnosti, ko naj bi na Kaninu posodobili žičnice.

Investicije tudi v poletno sezono
Slovenski žičničarji so v zadnjih petih letih po oceni združenja za naložbe namenili okoli sto milijonov evrov. Tudi letos naj bi po Jesenškovih besedah med drugim na smučišču Pungart na Kopah gradili novo štirisedežnico. Na Krvavcu, kjer so lani v žičniške naprave investirali 231.000 evrov, za prihodnjo smučarsko sezono načrtujejo povečanje smučarskih površin za začetnike in otroke, v poletni sezoni pa načrtujejo postavitev družinskega doživljajskega parka. Poleg tega v prihodnje načrtujejo večje naložbe na območju Jezerc, kjer želijo povečati smučarske površine s povsem novimi smučarskimi progami, novo žičniško napravo, otroškim poligonom in akumulacijo vode za tehnično zasneževanje.