Nove cene naftnih derivatov. Foto: RTV SLO
Nove cene naftnih derivatov. Foto: RTV SLO
Črpanje goriva
S polnjenjem bencinskega rezervoarja raje počakajte do torka. Foto: EPA

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je tako treba odšteti 233,5 SIT, kar je za 20,7 SIT manj kot prej. Liter 98-oktanskega bencina stane 21,9 SIT manj kot prej, to je 236,6 SIT. Najmanj se je pocenilo dizelsko gorivo, za 8,8 SIT, liter po novem stane 230,6 SIT. Za 10,9 SIT se je pocenilo tudi kurilno olje, za liter katerega je treba odšteti 147,2 SIT.

Vzrok za takšno pocenitev goriva je predvsem padec cen naftnih derivatov na svetovnih trgih. Na znižanje cen nafte je vplivalo več dejavnikov, hkrati pa se niso uresničile napovedi, da bodo pri dobavi naftnih derivatov nastale določene motnje.

Zaradi spreminjanja cen naftnih derivatov le enkrat mesečno spremembe cen v Slovenijo prihajajo z zamudo. Cene bencina bodo od avgustovskih nižje za deset odstotkov, nafta na svetovnem trgu pa se je pocenila že za 33 odstotkov, kar je največja pocenitev nafte v zadnjih 15 letih.

Cene derivatov bi bile lahko še nižje
Če ne bi vlada na svoji seji zvišala trošarin, bi bile cene naftnih derivatov lahko še nižje. Za bencin in dizelsko gorivo so trošarine višje za pet tolarjev na liter in zdaj znašajo 95 SIT, pri kurilnem olju pa so ostale enake.