Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rahlo se bo pocenilo kurilno olje. Cena litra kurilnega olja bo 1,078 evra, kar je 0,5 centa manj kot v zadnjih dveh tednih, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Nove regulirane cene bodo veljale do vključno 13. marca.

Vladni poseg v trošarine

Cene za prihodnje 14-dnevno obdobje sledijo vladnemu posegu v trošarine. Ministrski zbor je tako na današnji dopisni seji spremenil uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo.

Trošarino na plinsko olje za ogrevanje, torej za kurilno olje, je vlada zvišala z 0,116 evra na liter na 0,12190 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon, torej dizel, pa je dvignila z 0,386 evra na liter na 0,40633 evra na liter, so sporočili z ministrstva za finance.

Vlada v zadnjem obdobju ob pocenitvah na trgu naftnih derivatov znova posega v trošarine. Kot pravijo na finančnem ministrstvu, jih prilagaja tako, "da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun".

Maloprodajne cene naftnih derivatov se sicer izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev zunaj območja avtocest in hitrih cest so omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.