Sedež podjetja v Ajdovščini. Foto: Bia Separations
Sedež podjetja v Ajdovščini. Foto: Bia Separations

Bii Separations zaradi izgubljene dolgoletne pravde z agencijo Spirit Slovenija spet grozi stečaj, poroča Siol.net.

Agencija za spodbujanje podjetništva

Agencija Spirit, namenjena spodbujanju podjetništva in internacionalizacije, po pisanju portala zahteva povračilo nepovratnih subvencij iz leta 2009 za gradnjo objekta v Ajdovščini, kar skupaj z obrestmi znese 1,2 milijona evrov.

Na prvi stopnji na ljubljanskem okrožnem sodišču je podjetje tožbo sicer dobilo, a je višje sodišče ugodilo pritožbi agencije in v celoti razsodilo v njeno korist. V Bia Separations so nato pravico iskali na vrhovnem sodišču, kjer pa so njihovo zahtevo za revizijo zavrnili.

Zdaj v ajdovskem podjetju, ki ga vodi Aleš Štrancar, upajo na ustavno sodišče. Štrancar je namreč za omenjeni portal pojasnil, da so v začetku prejšnjega tedna vložili ustavno pritožbo, saj je po njihovem mnenju sodba višjega sodišča protislovna in nerazumljiva ter diametralno nasprotna stališču okrožnega sodišča.

Okoli česa se pravdajo

Sorodna novica Kako do zdravila, ki v Sloveniji in EU nima dovoljenja za promet

Glavno vprašanje v zgodbi je, ali je podjetje, ki je med drugim sodelovalo pri razvoju zdravila Zolgensma, ki ga bo uporabil tudi deček Kris, za katerega je v preteklih tednih sredstva zbirala Slovenija, izpolnilo obveznosti iz pogodbe o subvenciji z državo in na podlagi naložbe v Ajdovščini dejansko odprlo 52 novih delovnih mest za obdobje najmanj treh let, piše Siol.

V podjetju, ki naj bi letos ustvarilo okoli 10 milijonov evrov prihodkov, so v postopku priznavali, da jim zaradi objektivnih okoliščin ni uspelo zadržati skoraj četrtine novih zaposlenih, a so zagotavljali, da so po drugi strani izpolnili naložbeni del projekta in zagotovili ter v večini ohranili pogodbeno dogovorjena nova delovna mesta. Zato odstop agencije Spirit od pogodbe po njihovem prepričanju ni sorazmeren ukrep, dodaja portal.

Medtem ko se je ljubljansko okrožno sodišče strinjalo z vodstvom podjetja, je bilo višje sodišče po navedbah Siola drugačnega mnenja. V sodbi je zapisalo, da gre za pogodbo o državni pomoči, ki jo ureja pravo EU-ja, zato bi moralo podjetje v celoti izpolniti dogovorjene pogoje. V nasprotnem primeru bi bila sodba v nasprotju s pravom državnih pomoči ter diskriminatorna do drugih prejemnikov in tistih, ki niso sodelovali na razpisu zaradi prepričanja, da ne morejo izpolniti pogojev.

Kaj bi pomenila izterjava dobrega milijona za podjetje

Če se bo država odločila izterjati 1,2 milijona evrov, bo to pomenilo blokado bančnih računov in v najslabšem scenariju celo stečaj ajdovske družbe, opozarjajo na portalu. Za takojšnje poplačilo dolga do države namreč nimajo dovolj denarja, za to, da bi potrebna sredstva zbrali iz denarnega toka, pa bi po dostopnih podatkih potrebovali čas najmanj do začetka prihodnjega leta, opozarjajo na Siolu. Brez zaposlitve bi tako ostalo 67 ljudi, od tega 16 doktorjev in magistrov znanosti ter veliko mladih raziskovalcev.

Ravno iz prisilne poravnave

Sorodna novica Velik uspeh BIE Separations: Odmevna genska terapija, pa še izstop iz prisilne poravnave

Ajdovsko podjetje je sicer letos poleti oznanilo, da bo predčasno končalo postopek prisilne poravnave, saj bo z novim posojilom poplačalo stare dolgove in začelo naložbo v gradnjo novih proizvodnih prostorov.

Družba se je v prisilni poravnavi avgusta 2016 znašla na lasten predlog, ker mu je avstrijski solastnik dolgoval 3,5 milijona evrov. V nadaljevanju je želel družbo z ugovori na vodenje poravnave spraviti v stečaj in proizvodnjo preseliti v Avstrijo, a je po končanih pravnih manevrih sodišče lani prisilno poravnavo potrdilo, družba pa je izvedla tudi dokapitalizacijo.

Bia Separations: Informacije o stečaju ne držijo

Iz podjetja so se na medijsko poročanje odzvali z izjavo za Slovensko tiskovno agencijo. Sporočili so, da to ne drži, in dodali, da bodo v prihodnjih dneh začeli novo naložbo, za katero imajo potrebna finančna sredstva že na svojem bančnem računu.

Direktor Štrancar je za STA dejal, da do rubeža zahtevanega denarja z računov podjetja ne bo prišlo: "Spirit bi lahko rubil že v juniju, vendar se zaveda, da je višje sodišče v Ljubljani s svojo politično sodbo med drugim kršilo insolvenčno zakonodajo in da rubež ne bi uspel." STA sicer na pojasnila Spirita še čaka.

Če bi do stečaja prišlo, bi po Štrancarjevih besedah država morala poplačati banke upnice oz. plačati za približno tri milijone evrov garancij, ki jih je država dala Gorenjski banki in Novi KBM. Prav tako bi država po njegovih pojasnilih izgubila okoli 5,5-odstotni delež v podjetju, ki ga ima na podlagi posojila prek Slovenskega podjetniškega sklada.

Poslovanje se iz leta v leto izboljšuje

Štrancar je ob tem poudaril, da družba posluje zelo dobro. V drugi polovici leta bodo rezultati po predvidevanjih vsaj za 50 odstotkov boljši kot v prvem polletju, v podjetju pa sledijo tudi načrtom o širitvi. Kot je pojasnil, je družba dobila gradbeno dovoljenje za naložbo, s katero bodo petkratno povečali proizvodnjo v Ajdovščini.

Naložba mora biti končana do jeseni prihodnjega leta, vredna bo okoli tri milijone evrov, sredstva zanjo pa so že na bančnih računih, je dejal.

Naročila so v primerjavi z 2018 podvojena, zato nameravajo zaposliti vsaj deset novih sodelavcev, je Štrancarja dopolnila vodja marketinga v Bia Separations Jana Krapež Trošt.