Bitcoin je v sredo dosegel rekordno vrednost, nato pa v 24 urah izgubil kar petino vrednosti. Foto: Reuters
Bitcoin je v sredo dosegel rekordno vrednost, nato pa v 24 urah izgubil kar petino vrednosti. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoini v nasprotju z drugimi valutami obstajajo skoraj izključno v digitalni obliki. Foto: Reuters

V naslednji uri po padcu za petino vrednosti je vrednost znova narasla na okoli 9.400 dolarjev. "Bitcoin je nagnjen k divjim nihanjem, deloma zato, ker ni dobro reguliran in ker ni toliko trgovcev," za BBC razlaga Garrick Hileman s poslovne šole na univerzi v Cambridgeu.

Številni bančniki opozarjajo, da bitcoin ni uradna valuta, da zanjo ne stojijo banke in vlade in da so zato naložbe tvegane. "Bitcoin je bliže blagu kot valuti," meni namestnik guvernerja Bank of Englanda Jon Cunliffe. "Nekaj, kar se čez noč spremeni za dvajset odstotkov, ni videti kot valuta. To je sredstvo za goljufije," je za Guardian fluktuacije bitcoina komentiral tudi direktor investicijske banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

Na svojem vrhuncu v sredo je bitcoin dosegel več kot tisočodstotno zvišanje vrednosti v primerjavi z začetkom leta, ko je bil vreden okoli tisoč dolarjev. V času pisanja tega prispevka je bitcoin vreden 9.525 dolarjev (8.006 evrov).

Vsak dan 3.600 novih kovancev
Dnevno je prek zapletenih računalniških procesov po poročanju BBC-ja ustvarjenih okoli 3.600 novih bitcoinovih kovancev. Digitalno valuto nekateri uporabljajo za spletno nakupovanje, saj vse več podjetij, med njimi Microsoft, omogočajo plačevanje z digitalnimi kovanci. Velika večina ljudi bitcoin sicer vidi kot naložbeno priložnost.

"Kriptosvet zahteva preživitveni nagon"
Medtem v Sloveniji poteka podjetniški dogodek Cofound.it Playoffs, na katerem je kot predavatelj nastopil tudi David Prais, ki se ukvarja s podjetniškimi pospeševalniki. Slovenijo je označil za eno vodilnih kriptodržav v svetu. "Vpletenost v kriptosvet zahteva preživitveni nagon, v tebi pa mora biti nekoliko upornika", je poudaril Prais - in Slovenci po njegovem mnenju to uporništvo imajo.

"V ta prostor zdaj hitijo tudi regulatorji, ker so spoznali, da ne gre le za trenutni trend in da teh 300 milijard dolarjev in več v kriptovalutah ne bo kar izginilo," je dejal Prais. Po njegovih besedah je v kriptosvetu dejavnih že približno 14 milijonov ljudi, v prihodnje pa se bo ta številka še bistveno povečala.