Sodja bi turistično takso uvedel za vse goste. Foto: BoBo
Sodja bi turistično takso uvedel za vse goste. Foto: BoBo

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled in Bohinj sta se letos povezala s policijsko postajo za izravnalne ukrepe in skupaj so izvedli nadzor nad neprijavljenimi gosti v Bohinju in na Bledu.

"V preteklosti smo imeli občutek, da se je stanje na področju sobodajalcev izboljšalo. Ko smo spremenili metodo nadzora, pa sem bi kar malo razočaran, saj na tovrstnih akcijah odkrijemo, da je celo do 60 odstotkov gostov neprijavljenih," je poudaril vodja medobčinskega redarstva Boris Sodja in spomnil, da so zadnji dve leti izvajali kontrolo po obrazcih, zdaj pa se je pokazalo, da je še veliko rezerve pri turističnih taksah, ki bi jih občine morale pobrati.

Kazen za turistično podjetje, ki ne prijavi gosta, je 4.200 evrov, za samostojnega podjetnika pa 1.125 evrov. Če policisti odkrijejo tujca, ki biva pri svojem prijatelju in bi se moral sam prijaviti na policijski postaji, globa za posameznika znaša 200 evrov.

Plačilo za vse
Zavzema se sicer za to, da bi tudi tisti, ki bivajo v počitniških hišah svojih prijateljev ali znancev, plačali neke vrste takso. Zdaj namreč le lastniki počitniških objektov plačujejo pavšalno turistično takso. Gostje v teh objektih pa tudi več tednov lahko bivajo neprijavljeno, edino tujci morajo opraviti samoprijavo na policijski postaji.

"Tako nam ta del turistične takse, ki bi občinam tudi moral pripadati, odteka," je prepričan Sodja, ki nasprotuje predlogu vlade, da bi s spremembo zakona o spodbujanju razvoja turizma ukinila še pavšalno turistično takso za lastnike počitniških objektov.