Ključna tema za NLB je še vedno sanacija oz. prenos slabih terjatev na slabo banko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ključna tema za NLB je še vedno sanacija oz. prenos slabih terjatev na slabo banko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pred sejo se je v medijih ugibalo celo o razrešitvi Medje, saj je nadzorni svet pod drobnogled vzel svetovalno pogodbo med banko in mednarodno kadrovsko agencijo Korn Ferry. Predsednik nadzornega sveta France Arhar je to napovedal že pred časom.

Nazadnje je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela dejal, da je preverba te pogodbe prednostna naloga novega nadzornega sveta. "Povedal sem, da je velika napaka, da se ta zadeva toliko časa vleče in da je ni rešil že stari nadzorni svet. Ugotoviti moramo, kaj je res, presekati tisto, o čemer se govori, in reči bobu bob," je bil jasen. Odnose med Novo Ljubljansko banko (NLB) in agencijo proučuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Medja: To so zlonamerna namigovanja
Kadrovska agencija Korn Ferry je menda v NLB pripeljala nekaj prejšnjih nadzornikov banke, pa tudi dva člana uprave NLB-ja. Že nekaj časa se govori tudi o povezavah med Korn Ferryjem in Medjo, čeprav je ta večkrat poudaril, da gre za zlonamerna in napačna namigovanja. A časnik Dnevnik je ta teden pisal, da povezave med Medjo in agencijo obstajajo.

Po pisanju Financ je banka za storitev Korn Ferryja odštela več kot pol milijona evrov, po najnovejših neuradnih informacijah časopisa pa naj bi znesek celo presegel milijon evrov. Banka naj bi šla po pisanju Dnevnika zdaj v revizijo te pogodbe, delo agencije v banki pa naj bi se zaključevalo. Ob tem v časopisu pod vprašaj postavljajo izkupiček sodelovanja Korn Ferryja z NLB-jem.

Prenos slabih terjatev in dokapitalizacija
Ključna tema za NLB je sicer trenutno predvsem sanacija slabih bančnih terjatev s pomočjo prenosa dela sredstev na Družbo za upravljanje terjatev bank. Pričakovalo se je, da bo prvi pilotni prenos sredstev na t. i. slabo banko opravljen do konec junija, a se to zaradi zapleta glede cene ni zgodilo. Slovenija tako čaka na zeleno luč Evropske komisije, ta pa na najnovejše neodvisne stresne teste in skrbni pregled portfelja. Vse bolj verjetno je, da se bodo prvi prenosi zgodili šele septembra.