Agrokor je končal klavrno. Foto: EPA
Agrokor je končal klavrno. Foto: EPA

Tako poroča spletni portal Siol, ki je informacije pridobil iz več virov. Mercator bi s to potezo izgubil vso možnost vpliva na svoje hčerinske družbe iz BiH, Hrvaške in Srbije. Iz družbe Fortenova, ki jo vodi Fabris Peruško, na vprašanja o spremembah v upravljanju skupine Mercator za portal medtem niso odgovorili. Zanje sicer ne potrebujejo soglasja Mercatorjevih bank upnic, saj so njihova posojila vezana na krovno družbo v Ljubljani.

V Mercatorju so medtem za Siol ponovili, da je Mercator danes največji slovenski in regijski trgovec, ki je platforma za dolgoročni razvoj lokalnih in regionalnih dobaviteljev. "Uspešno izvedena finančna in poslovna prenova Mercatorja pa sta tisto, kar bo, o tem smo prepričani, cenil tudi novi lastnik pri vseh prihodnjih odločitvah," so navedli.

Ideja za načrt že lani jeseni?
Razkosanje Mercatorja bi po navedbah portala sicer pomenilo njegovo dokončno zlitje v koncern Fortenova, ki bi prevzel nadzor nad denarnimi tokovi skupine Mercator. Močno bi tudi poslabšalo položaj slovenskih dobaviteljev.

Šlo naj bi za načrt, tako Siol, za katerega so v Zagrebu teren začeli pripravljati že lani jeseni. Takrat je delo začela posebna skupina, zadolžena za iskanje "sinergijskih" učinkov med družbami nekdanjega Agrokorjevega koncerna. Že spomladi je pripravila projekt centralizacije poslovanja vseh družb v koncernu Fortenova. Predstavniki Mercatorja v njej niso sodelovali.

Za sanacijo Fortenove ključen Mercator
Nov pospešek je načrt dobil, ko so lastništvo Fortenove prevzeli mednarodne banke in finančni skladi. Največja lastnica koncerna je ruska državna banka Sberbank, ki jo v tej zgodbi zanima zgolj poplačilo njenega 1,1 milijarde evrov vrednega posojila. Agrokorju ga je odobrila tik pred finančnim sesutjem koncerna v letu 2017. Za to poplačilo je ključna finančna vzdržnost Fortenove, ki je v tem trenutku vprašljiva. Za sanacijo Fortenove je tako ključen Mercator. Brez njegovega denarnega toka se finančna konstrukcija Fortenove podre. S tem pa tudi računica ruskih bankirjev, poudarja Siol.

Mercator je sicer še vedno v lasti starega Agrokorja, za prenos na Fortenovo je potrebno soglasje vseh bank upnic in regulatorja. NLB in Abanka naj bi za prenos Mercatorja že prižgala zeleno luč, medtem ko državna SID banka in DUTB tega nista storila in po informacijah Siola za zdaj ne nameravata izdati soglasja.

Fortenova je konec avgusta Evropski komisiji priglasila namero koncentracije lastništva Mercatorja za Slovenijo in Hrvaško. Medtem ko se slovenski varuh konkurence ni odločil za ponovno presojo širših učinkov te povezave za trge, pa je to konec prejšnjega tedna storil srbski regulator trga. Pri tem je sporočil, da "bo presojal in ugotavljal pomembna dejstva in druge elemente, na podlagi katerih bo sprejel odločitev o morebitnih ukrepih, potrebnih za zaščito konkurence".