Je z Uljanikom konec ladjedelništva v Pulju? Foto: Reuters
Je z Uljanikom konec ladjedelništva v Pulju? Foto: Reuters

Dolgovi Uljanika so presegli 5,1 milijarde kun (690 milijonov evrov), medtem ko je premoženje družbe ocenjeno na 1,7 milijarde kun (230 milijonov evrov). Proizvodnja stoji, denarja za zagon pa ni, prav tako ni zakonskih pogojev za stečaj, je pojasnila stečajna direktorica Uljanika Marija Ružić.

Poudarila je, da delniška družba Uljanik kot pravna oseba zagotovo odhaja v zgodovino, a to ne pomeni, da druga Uljanikova podjetja, ki so že v stečaju, ne morejo biti jedro nove družbe. Sodišče je namreč sprejelo odločitev o zamiku prodaje dela premoženja družbe, da bi omogočili oživitev ladjedelništva v Pulju.

Kot je dodala, obstaja možnost izdelave poslovnega načrta za nadaljevanje poslovanja, za katerega lahko poskrbi hrvaška vlada, ki je večinska upnica Uljanika. Kot možnost je omenila ustanovitev nove družbe Uljanik ladjedelništvo 1856, na katero bi lahko prenesli ladjedelniško opremo in koncesijo, ki jo ima puljska ladjedelnica.

V sindikatih pričakujejo naslednjo potezo hrvaške vlade in upajo, da bodo v Zagrebu izdelali poslovni načrt za novo družbo. Poudarili so, da je na zavodu za zaposlovanje v Pulju več kot 700 nekdanjih delavcev Uljanika različnih profilov, ki so pripravljeni znova začeti delati v puljski ladjedelnici.