Bo SŽ v navezi s Čehi ustvaril vodilno logistično podjetje za JV Evropo? Foto: BoBo
Bo SŽ v navezi s Čehi ustvaril vodilno logistično podjetje za JV Evropo? Foto: BoBo

EP Holding je eno od vodilnih energetskih podjetij, ki razpolaga s 16,7 milijarde evrov sredstev in dosega 8,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenskih železnicah. Lani je holding ustvaril 2,1 milijarde evrov dobička pred amortizacijo in obrestmi.

V njegovem portfelju vse večji pomen pridobiva logistika, svojo južno divizijo pa želi razvijati s Slovenskimi železnicami. Del EP Holdinga je tudi družba EPLI, ki je v holdingu zadolžena za področje logistike.

EP Holding je bil izbran po transparentnem postopku, ki so ga v Slovenskih železnicah z zunanjimi svetovalnimi podjetji vodili od leta 2017. Slovenske železnice in EP Holding bosta skupaj ustvarila novo družbo. Lastniško razmerje v njej bo 51-odstotno v korist Slovencev, 49 odstotkov pa bodo imeli v lasti Čehi.

SŽ se povezuje z logističnim podjetjem iz Prage. Foto: BoBo
SŽ se povezuje z logističnim podjetjem iz Prage. Foto: BoBo

Nastanek vodilne logistične družbe za JV Evropo?

Cilj strateškega partnerstva je ustvariti vodilno družbo na področju logistike v jugovzhodni Evropi, v katero štejejo Slovenijo, severno Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo, Srbijo in preostali del Balkana.

Glavni finančni cilji nove družbe so podvojitev dobička in 50-odstotna rast prihodkov v obdobju petih let. Ključni poslovni cilji ostajajo večja konkurenčnost in boljše storitve za uporabnike. "To bomo dosegli s prevzemi v tujini, širitvijo mreže in prenovo voznih sredstev," so še napovedali pri Slovenskih železnicah.

Podpis pogodbe bo sledil, ko bo podano soglasje SDH-ja. Posel pa bo končan, ko bodo izpolnjeni odložni pogoji, predvidoma v šestih mesecih od podpisa pogodbe.

Čehi vlagajo v slovenske železnice