Lek bi v Ljubljani zgradil novo supermoderno tovarno. Foto: BoBo
Lek bi v Ljubljani zgradil novo supermoderno tovarno. Foto: BoBo

V družbi Lek še niso želeli komentirati potencialne naložbe, saj čakajo dokončno potrditev vlade, ki pa bo o tem odločala že prihodnji teden. Ključni vprašaj, ki visi nad naložbo, je tako državna spodbuda za 6,6 milijona evrov.

V Ljubljani naj bi Lek tako postavil popolnoma novo tovarno z za Slovenijo popolnoma novo tehnologijo, t. i. izolatorsko tehnologijo za aseptične procese, kjer naj bi proizvajali tekoče viale in prednapolnjene brizge. Gre namreč za 121 delovnih mest na področju najzahtevnejših farmacevtskih izdelkov, tako s tehnološkega kot z regulatornega vidika. Šlo bo torej za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, kakšnih si v Sloveniji želimo in potrebujemo, je poročal novinar TV Slovenija Marko Milenković.

Postavlja se vprašanje, kako zanesljiva je ta potencialna Lekova naložba, saj se lahko spomnimo Prevalj, kjer je Lek tudi prejel spodbudo države, zgradil poslopje, potem pa od naložbe odstopil. Po poročanju Milenkovića se je takrat leta 2017 zdelo, da gre bolj za politično privlačno odločitev kot pa poslovno utemeljeno naložbo. Težava naj bi bila pritegniti dovolj visoko usposobljenih kadrov na Prevalje, kar je popolnoma nekaj drugega kot v Ljubljano.

Novartis je od prevzema Leka v Slovenijo investiral že okoli tri milijarde evrov, samo v zadnjih dveh letih pa 420 milijonov. Med drugim naj bi Lek tako že do poletja začel polniti in pakirati Pfizerjeva mRNK-cepiva proti covidu.

Lek napoveduje veliko naložbo