Cena goriv bi lahko presegla dva evra za liter. Foto: BoBo
Cena goriv bi lahko presegla dva evra za liter. Foto: BoBo

V največjem naftnem trgovcu Petrolu Rusija predstavlja 7-odstotni vir dobav, in sicer dizelskega goriva ter ekstra lahkega kurilnega olja. Pri dobavi dizelskega goriva vidijo nekaj težav v prihodnosti, kar se odraža tudi v višji ceni. Znano je, da bodo pogonska goriva dražja in država bo cene težko regulirala.

Slovenija ne uvaža surove nafte, destilate kupuje od tujih rafinerij, saj svojih v nasprotju z npr. Madžarsko nima. V oskrbnih verigah z derivati lahko pričakujemo kakšne zamude. Ko bo embargo konec leta veljal v celoti, bo treba kupiti manjkajočo nafto iz Severnega morja, od članic OPEC-a in morda ZDA. Goriva bodo dražja.

"Nafte ne bo zmanjkalo, nafte ni premalo. Evropejci bomo morali plačati nekoliko več za predvsem arabsko in deloma severnomorsko nafto," je povedal Aleš Lokar iz Generali iNvestments.

Več kot dva evra za liter?

Cena dizelskega goriva na črpalkah lahko preseže dva evra za liter Težava je, da so bile evropske rafinerije, od katerih kupujejo tudi slovenski naftni trgovci, prilagojene na težjo, kakovostnejšo rusko nafto. Zdaj svoje zmogljivosti prilagajajo na drugačne naftne mešanice. Dizelskega goriva že zdaj predelajo manj od povpraševanja, kar se pozna pri njegovi visoki ceni.

"Rafinerije so zagotovo ozka grla in tukaj bo vpliv na cene derivatov na črpalkah in na žep potrošnika," je še pristavil Lokar.

"Pomirja nas lahko predvsem to, da embargo na rusko nafto začne teči šele konec leta, torej imajo rafinerije dovolj časa, da prilagodijo svoje nabavne poti in tehnologijo za nove mešanice nafte. Svetovna cena nafte se bo prenesla v cene bencina in dizelskega goriva," pa je pojasnil Tadej Granfol iz nacionalnega naftno-plinskega komiteja.

Komu bo pomagala vlada?

Pred nami sta draginja in inflacija. Vlada obljublja takojšnje spopadanje z visokimi cenami energentov in pomoč ranljivim skupinam. So všteti kmetje? Avtoprevozniki? Morda vsa gospodinjstva? Vlada se bo pogovarjala z naftnimi trgovci. Ti zaradi do 10. avgusta zamrznjenih cen gorivo prodajajo z izgubo in pričakujejo povrnitev škode. Pred njimi so namreč naložbe v energetski obrat.