Četverica v zadevi Satex je bila leta 2005 pravnomočno obsojena, leta 2008 so razsodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno sojenje, čez leto pa je zastarala. Foto: MMC RTV SLO
Četverica v zadevi Satex je bila leta 2005 pravnomočno obsojena, leta 2008 so razsodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno sojenje, čez leto pa je zastarala. Foto: MMC RTV SLO
Preobrat v zadevi Satex

Tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar je že prejšnji teden dejala, da bi dejanja, očitana obtoženim v zadevi Satex, absolutno zastarala šele leta 2016, a je vrhovno sodišče po razveljavitvi sodbe upoštevalo po njihovem mnenju ustavno sporen člen (to je 2. odstavek 91. člena kazenskega zakonika) in določilo dveletni rok za ponovno obravnavo.

Bodo zadevo Satex rešili?
Na mariborskem tožilstvu, ki ga vodi Drago Šketa, menijo, da je omenjeni odstavek v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom, z njimi pa se, kot kaže, strinjajo tudi na mariborskem sodišču, ki je predlog tožilstva (sicer še ne pravnomočno) potrdilo. Glede na to odločitev sodišče v obravnavani zadevi še ni izdalo sklepa o zastaranju kazenske zadeve, je še opozoril Šketa.

Katastrofalen primer ali 'kako se ne vodi primera'
Minister za pravosodje Aleš Zalar je obravnavo primera Satex označil za katastrofalen in "vzorčen primer, kako se kazenski postopek ne vodi" in zagotovil, da bodo ugotovili, kdo je odgovoren za zastaranje primera. Vrhovno sodišče je tako že prejšnji teden odločilo, da bo vrhovni sodnik s kazenskega oddelka vrhovnega sodišča pregledal spise v omenjeni zadevi, da bi ugotovil, ali je bilo formalno procesno vodstvo ustrezno in dovolj učinkovito za pravnomočno končano sojenje.

Nagrabili naj bi si 11 milijonov evrov
Spomnimo. V aferi Satex so bili zaradi suma storitve kaznivega dejanja protipravne premoženjske koristi obtoženi menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin, nekdanji notar Tomislav Ajdič in nekdanji uslužbenec NKBM-ja Borut Rataj. Četverica je bila obtožena, da si je v obdobju od začetka leta 1995 do jeseni leta 1996 prek 944 posojil pridobila 11 milijonov evrov koristi. Leta 2005 je bila četverica pravnomočno obsojena, obsodba pa je bila leta 2008 razveljavljena. Letos je zadeva zastarala.

Preobrat v zadevi Satex