S prenosom delnic Istrabenza je DUTB pridobil šest portoroških hotelov Lifeclass. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
S prenosom delnic Istrabenza je DUTB pridobil šest portoroških hotelov Lifeclass. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Družba za upravljanje terjatev bank bo zasežene delnice Istrabenza Turizma prihodnji mesec po odobritvi vlade prenesla na posebej ustanovljeno delniško družbo. V njej bi se sčasoma poleg šestih Istrabenzovih hotelov Lifeclass znašle še druge turistične kapacitete v državni lasti, med njimi Thermana Laško.

Želja je, da bi se prenosi na to delniško družbo ali holding, ki bo sčasoma od DUTB-ja prešel na SDH, zgodili neodplačno. V letošnjem državnem proračunu je za turistični holding sicer rezerviranih 90 milijonov. Ti bi bili lahko delno porabljeni tudi za odkup preostalega 43-odstotnega deleža v Savi, ki ga ima ameriško-luksemburški sklad York. Ta bo slej ko prej izstopil iz Save, ki ima v lasti Radence, Terme 3000 in hotele Bled. V vmesnem času lahko York in državni SDH ter Kad sklenejo nov delničarski sporazum, v katerem bi več besede pri razvoju Save imela država.

Najbolj relevantno vprašanje je seveda, kaj bodo državne institucije počele s turizmom v javni lasti? Menda bi v holding kot solastnico povabile vsaj še Evropsko banko za obnovo in razvoj, prek mednarodnega razpisa bi se našel upravljavec, specialist za vodenje hotelov v smislu doživljajskega turizma, ki bi bil razdeljen v tri sklope: obalni, alpski in termalni turizem. Po od osmih do desetih letih bi država iz turizma izstopila oziroma holding odprodala.

Nepremičninski del bi verjetno ostal v rokah domačih kupcev. To je v grobem načrt, ki je po naših informacijah sestavljen tako, da zadosti čim več akterjem in raznolikim interesom. Interesi v tej zgodbi pa se bodo šele pokazali.