Bodo starostniki lahko svoje turistične bone izkoristili kar znotraj DSO-jev? Foto: BoBo
Bodo starostniki lahko svoje turistične bone izkoristili kar znotraj DSO-jev? Foto: BoBo

Čeprav so letošnji turistični boni, t. i. Boni21, prinesli širše možnosti za koriščenje kot lanski, jih mnogi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov še vedno ne uporabijo. Veliko takih je med stanovalci socialnovarstvenih zavodov, kamor med drugim spadajo domovi starejših in varstveno-delovni centri. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so zato pozvali ponudnike, da svoje storitve približajo stanovalcem s prihodom v njihovo okolje.

Lanske turistične bone je uporabilo okoli 57 odstotkov Slovencev. Med tistimi, ki jih niso porabili, je veliko tudi stanovalcev socialnovarstvenih zavodov. Ker je Bon21 mogoče koristiti v gostinskih, turističnih, kulturnih in športnih storitvah, so v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozvali ponudnike teh storitev, da jih približajo stanovalcem zavodov.

Sekretar Skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik: "Prav je, da imajo vsi državljani možnost, da izkoristijo turistične bone. Torej tudi naši stanovalci tako domov za starejše kot posebnih zavodov za odrasle. Predvsem zaradi zdravstvenih težav naši stanovalci težko poiščejo ponudnike oziroma zaradi zdravstvenih težav težko koristijo njihove storitve zunaj zavoda.”

Pobudo so pozdravili tudi v Obrtno-podjetniški zbornici. Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar ob tem poudarja, da bodo ponudnikom ob težavah nudili pomoč. “Kolikor nam je poznan način unovčenja, se to dogaja v samih obratih na računalnikih, kjer je dostopen internet, se pravi “online” se vpisujejo v aplikacijo podatki, in če bo to predstavljalo težavo, bomo morda potrebovali neki način, da se to izvaja ali v samih obratih ali pa morda tudi na terenu.”

Za zdaj ni bilo večjega interesa

Čeprav kljub pobudi med zavodi za zdaj še ni bilo zaznati večjega interesa za prihod ponudnikov v njihovo okolje, Sahernik upa na pozitivne zgodbe v prihodnjih tednih. V skupnosti socialnih zavodov so se zavzemali tudi, da bi prebivalci domov za starejše svoje bone lahko uporabili na za njih bolj praktičen način.

“Kot skupnost smo v bistvu že dali pobudo, da bi lahko stanovalci te bone izkoristili za plačilo domske oskrbe, a smo prejeli odgovor, da je bil namen teh bonov pomagati gospodarstvu, turizmu in da to ni bilo namenjeno za starejše prebivalstvo, da bi s tem njim pomagali,” je dejal Sahernik.

Zato je njihova želja, da bi s prihodom ponudnikov do zavodov njihovim prebivalcem olajšali uporabo bonov.