Gostinstvo in turizem sta med gospodarskimi panogami, ki so zaradi epidemije utrpele najhujšo škodo. Foto: BoBo
Gostinstvo in turizem sta med gospodarskimi panogami, ki so zaradi epidemije utrpele najhujšo škodo. Foto: BoBo

To je kar za 40 odstotkov manj od sprva predvidenih dobrih 600 milijonov evrov. Deležnike pa je najbolj razburila ugotovitev, da so na gospodarskem ministrstvu spremenili sicer že dogovorjeno vsebino člena o načinu določitve in upravičencih do izplačila pomoči v obliki enkratnega dodatka za šport in turizem.

Država bi zapirala in omejevala, škode zaradi izpada prometa pa ne bi povrnila, je ogorčen Blaž Cvar iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ko je kot eden od deležnikov strokovnega sveta za turizem ugotovil, da od gospodarskega ministrstva obljubljenega enkratnega dodatka za turizem v bistvu ne bo: "Bili smo zgroženi, ugotovili so, da so naleteli na prevelik odpor in da pričakujemo korekcijo, v kakšen smislu in če bomo spet žejni prepeljani čez vodo, pa v tem trenutku ne vemo."

Ogorčeni so tudi v športni industriji. Vse smo že bili dogovorjeni in usklajeni, pravi Polona Gosar iz ljubljanskega Fit Cityja, nato pa so odločitev o izbrisu športnih dejavnosti s seznama upravičencev do enkratnega dodatka na ministrstvu sprejeli čez noč, brez utemeljitve: "Večina od nas ima zapadle terjatve do energentov, se pravi fiksnih stroškov, najemnin, ki nas bremenijo, ker imamo velike prostore in malo zaposlenih, enostavno radi bi poplačali naše dobavitelje. Ne gre za to, da dobimo, kaj za naprej, ampak za nazaj, to pomeni za lansko leto za marec, april, maj, ko nismo nič dobili, in potem celo zimo."

Zato bodo na obrtno-podjetniški zbornici – kot pravi njihov predsednik Branko Meh – vztrajali, "da je prag za povračilo stroškov 70 odstotkov občutno previsok in seveda za temeljni dohodek, da je prag 45 odstotkov previsok. Želimo, da se prag za ene in druge zniža."

Predlog zakona, ki naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden, poleg že veljavnih, sicer časovno omejenih ukrepov, predvideva še nekatere druge pomoči: financiranje regresa za letni dopust, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov industriji srečanj in dogodkov. Kot je znano, pa prihajajo tudi novi boni za 50 evrov, ki jih bo mogoče potrošiti tudi v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.